Bucharest Model NATO Conference – Sau cum sa fii diplomat de la 15 ani

IMG_02472

text si foto de Olivia Mihale – redactor si fotograf

Nu cred că există persoană care să nu fi auzit în viaţa sa de aşa numita Organizaţie a Tratatului Atlanticului de Nord, sau, pe scurt, NATO. Ei bine, in perioada 29 ianuarie – 1 februarie 2015, în cadrul „Universităţii Europei de Sud –Est Lumina“, a avut loc o conferinţă după modelul celor de la NATO. Astfel, elevi de la licee precum I.C.H.B., C.N. Tudor Vianu, C.N. Sf. Sava, şi chiar studenţi s-au strâns în număr de aproximativ 40 pentru a participa la o simulare a tipului acesta de eveniment.

„Bucharest Model NATO Conference“ a avut loc pe parcursul a patru zile, timp în care s-au discutat probleme politice cu vedere la ţările care aparțin uniunii şi nu numai. Prima zi a fost dedicată deschiderii evenimentului în sine, liceenii şi studenţii fiind chemaţi la o ceremonie pentru începerea activităţii propriu-zise. Aceasta s-a ţinut într-o sală de festivităţi din cadrul instituţiei, unde Secretarul General, Ana Georgescu, a deschis evenimentul cu un discurs, împreună cu alţi doi profesori, ca învitaţi speciali.

IMG_05012

Ora 9:00, ziua a doua: cei 40 de elevi, îmbrăcaţi la costum cu cravată sau cu sacou şi tocuri, extrem de elegant şi business-like, au venit deci şi să schimbe ceva în legătură cu situaţia statului pe care îl reprezentau, sau dacă nu, măcar să fie de ajutor altor state din NATO. Întâi, elevii au fost împărţiţi în cinci comitete: „North Atlantic Council“, „Political Affairs Committee“, „Defence Planning Committee“, „Committee on Emergency Security Challenges“, „Nuclear Planning Group“ şi „European Atlantic Partnership Council“, cele două din urmă devenind unul singur pe parcursul conferinţei. Odată ce fiecare tânăr a devenit reprezentant al unei anumite ţări NATO, dezbaterile au putut să înceapă.

Cum decurg acestea? La fiecare Comitet este atribuit un Chariman care se ocupă de organizarea eficientă a discuţiilor. Bineînţeles că participanţii au avut câteva zile înainte de Conferinţă să se informeze în legătură cu problemele existente în diferite ţări şi cum ar putea schimba situaţia. Apoi, s-a dat startul la dezbaterile pe diferite subiecte politice sau economice.

IMG_05302

Elementul surpriză a constat însă în apariţia unei crize. Aceasta a fost creată de către Secretariat împreună cu Chairman-ii fiecărui Comitet. În momentul în care toată lumea a fost informată despre problema nou apărută, a început „adevărata distracţie“. Delegaţii din „North Atlantic Council“, nefiind doar simplii diplomaţi, ci Minştrii ai Afacerilor Externe a ţării pe care o reprezetau, au avut autoritate auspra celorlalte Comitete. Astfel, ei au fost desemnaţi în număr de unu sau doi pentru fiecare comitet pentru a-i ajuta pe delegaţi în rezolvarea crizei.

Şi totuşi, ce-i cu criza aceasta? Ea a apărut în Rusia din cauza testării unei rachete biologice. Savanţii ruşi, prin neatenţia lor, au dat drumul unui virus care s-a răspândit la o fermă din apropierea laboratorului respectiv. Ca urmare a acestui eveniment, în numai trei zile au fost descoperiţi trei morţi în Europa. Simptomele erau de febră, ca, în cele din urmă, oamenilor infectaţi să le cedeze ficatul şi să moară. Dar problema principală nu era doar virusul în sine, ci şi modul foarte rapid de a se transmite. Acesta se găsea în plante, de acolo ajungea la animale şi apoi la om.

IMG_06712

Tema discuţiilor Comitetelor a fost în mare aceasta, fiecare dintre ele terminând discuţiile în ce-a de-a treia zi şi stabilind propunerile, care aveau să fie prezentate în ultima şedinţă, de faţă cu toţi ceilalţi participanţi. Aşa că, în ziua a patra, s-a ţinut o şedinţă în aulă unde Comitetele şi-au propus rezoluţiile şi au dezbătut pentru fiecare, pro şi contra ideilor aduse.

Evenimentul s-a terminat cu decernarea unor diplome tuturor participanţilor şi acordarea premiilor speciale pentru „Cel mai Bun Delegat pe Comitet“, „Cel mai Bun Delegat al Conferinţei“, „Cel mai Bun Chairman“ şi „Cel mai Bun Comitet“. Şi dacă nu aţi fost acolo, aţi pierdut printre altele: patru zile de vorbit în engleză, o simulare NATO de toată frumuseţea, transformarea unor adolescenţi în delegaţi ai diferitelor ţări din organizaţie şi oameni conştienţi de tot ce se întamplă în jurul lor. Însă, nu este prea târziu, pentru că va mai exista si o simulare viitoare. Tot ce trebuie să faceți este să vă înscrieți, iar eu vă garantez că vă va plăcea viaţa de diplomat al NATO.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *