Am fost la Festivalul Nijikon 2015

nijikon-antonio_mocanu-teenpress-9

de Carina Canea – redactor
foto: Antonio Mocanu – colaborator foto

Weekend-ul 21-22 noiembrie a venit, într-un final, aducând cu el mult așteptatul Festival Nijikon. Acesta a fost găzduit de Crystal Palace Ballrooms, desfășurându-se în patru dintre încăperile sale: Sala București, Sala Londra, Sala Athena și Sala Roma.

În Sala Londra, se regăseau tot felul de magazinașe de unde se puteau achiziționa postere, figurine, tricouri, lănțișoare, animale de pluș, brelocuri cu toate personajele preferate ale celor prezenți, fie ele din anime-uri, manga-uri, jocuri sau filme. În Sala Athena, se regăseau atelierele de creație. De asemenea, aici puteai găsi și o expoziție Lego. Sala Roma era dedicată gaming-ului. Iar, Sala București ținea locul de sală de festivități, aici fiind desfășurate concursurile de cosplay și AMV-uri.

În timp ce în toate celelalte săli, magazinele își vindeau marfa, iar atelierele de lucru și sala de gaming primeau tot mai mulți vizitatori, în Sala București au început reprezentațiile, după festivitatea de deschidere urmând un panel Star Wars Club. După aceasta, a urmat un showcase cu AMV-uri românești.

nijikon-antonio_mocanu-teenpress-5

La ora 12:30, a început prezentarea cosplayer-ilor promițători. Cei ce au urcat pe scenă au fost costumați în personaje din Love Life, Over the Garden Wall, Naruto, Child of Light, The Legend of Cara, Assasins Creed Sindicate, sau în School Girl, made in Japan. La final, fiecare dintre aceștia a primit câte o diplomă de participare și foarte multe încurajări pentru a continua cu arta cosplay-ului.

În continuare, pe scenă a urcat Octav Ungureanu, care a făcut un scurt istoric al benzilor desenate, de când au apărut ele în România. Apoi, a prezentat câteva benzi desenate făcute și publicate la noi în țară, începând cu prima banda desenata apărută, Pisica Spelată, în 1891, până la cele apărute chiar anul acesta. După, acesta a făcut un mic sinopsi despre cum se face o bandă desenată. Ulterior, celebrul Thorin Oakenshield, din filmul arhicunoscut, The Hobbit, a făcut o reprezentare de zile mari.

În cele din urmă, a venit tipul pentru concursul de cosplay individual. Concurenții s-au costumat în personaje, precum Death Gun din Sword Art Online, Iron Solare Leona, Rengar, Tristana, Star Guardian Lux sau Ravenborn Leblanc.

nijikon-antonio_mocanu-teenpress-11

După al doilea showcase cu AMV-uri, a urmat decernarea premiilor. Juriul a fost format din: Tamio din Italia, Pilerud din Suedia și Ken din U.S.A.. Pe locul al treilea a fost Cristina Șerban cu costumul lui Rin Tohsaka din Fall Stay Night, pe locul al doilea a fost Mihaela Radu cu costumul din Assassin’s Creed Syndicate. Pe locul întâi s-a situat Bianca Cela cu costumul din Skyrim. Seara de sâmbătă, 21 noiembrie s-a terminat cu o reprezentație live a lui Joe Inoue.

Cea de-a doua zi a festivalului a venit cu și mai multe surprize, un panel cu fomosul Pilerud din Suedia, un panel cu Joe Inoue, sesiunea de autografe, concursul de AMV-uri, dar și concursul de cosplay pe grupe.

nijikon-antonio_mocanu-teenpress-13

Acesta din urmă a început în jurul orei 16:30, iar participanții au fost următorii: echipa Paradise White, ce au reprezentat un moment din anime-ul Tokyo Ghoul; grupul Ciumbio, cu o reprezentație din anime-ul Fall Stay Night; echipa Ghoul hurt, cu un moment din Tokyo Ghoul; grupul Diauram, cu o scenă din anime-ul Kamigami no Asobi; echipa Neko Madness, cu o reprezentație din Kuroshitsuji; grupul Sembon Sakura Brașov, cu o scenă din Haikyuu, și mulți alții, ultimul grup din concurs fiind Uchiha, cu o scenă din anime-ul Naruto.

După o altă serie de AMV-uri, a urmat decernarea premiilor concursului. Singura mențiune a fost acordată grupului Uchiha. Premiul al treilea a fost acordat echipei Diauram, cel de-al doilea Grupului The Reedimers, care a fost și echipa nominalizată pentru a merge în Olanda, iar primul loc a fost acordat echipei Senbon Sakura Brașov.

nijikon-antonio_mocanu-teenpress-12

Astfel, Festivalul Nijikon 2015 a fost unul foarte reușit, cu foarte multe surprize, unde majoritatea celor prezenți s-au simțit bine, dar și unde s-au legat foarte multe noi prietenii. Cu toții așteptăm cu sufletul la gură următorul festival.

Leave a Comment