Recenzie: „Ce-am facut cand am tacut“ de Andreea Esca

ce-am-facut-cand-am-tacut_1_fullsize

de Ana-Maria Pop – redactor

La început, nu eram sigură dacă merită să o citesc. Nu mă gândeam decât la moda ca oamenii din media să scrie cărți, așa că nu aveam așteptări prea mari. Însă, am rămas suprinsă în cel mai plăcut mod, chiar impresionată. Atenție! Andreea Esca are ceva de spus și merită cu adevărat să fie ascultată!

Ea pășește dincolo de ecran pentru a ne transmite, în fiecare pagină, multe sfaturi utile pe care le-a învățat din propria experiență și motivația necesară pentru a face ceea ce ne place. Cuvântul predominant în rândurile cărții este „iubire“, dar nu este vorba despre orice fel de iubire, una superficială, ci despre faptul că „Omul este cel mai mare drog pentru om“. Da, Andreea are o slăbiciune aparte pentru oameni. Îi place să-i atingă, să-i îmbrățișeze, să le ofere cadouri și să le amintească mereu cât de mult îi iubește. Nici voi nu o să scăpați. Imediat după ce veți citi cartea, veți simți nevoia de a vă suna apropiații să le spuneți cât de importanți sunt pentru voi și câtă nevoie aveți de ei.

Este imposibil să nu-ți atingă sufletul cu amintirile ei din copilărie, despre prima iubire si despre anii de liceu, cât și despre perioada în care practica înotul de performanță. De atunci, le-a rămas profund recunoscătoare tuturor celor care au făcut parte din viața ei și care au îndrumat-o. Prietena ei cea mai bună nu poate să creadă că ea încă își amintește toți colegii de la școală și liceu, chiar și cum erau așezați în bancă.

Poveștile descrise sunt cât se poate de sincere, spuse cu sensibilitate și căldură. Se mândrește cu persoanele frumoase din viața ei, familia și prietenii care au învățat-o să lupte, să iubească, să câștige, să ierte, să piardă. Într-un cuvânt, să trăiască. Ei au ajutat-o să-și urmeze cu plăcere drumul și să fie ambițioasă tot timpul. În cazul ei, succesul nu a picat din cer, ci a depus mult efort pentru a ajunge cine este astăzi. Chiar este greu să fii la pupitrul de știri, indiferent de gravitatea situației pe care ai putea să o ai. În plus, ea reușește să ne transmită și altfel decât la televizor, informații despre ea și despre oameni în general.

Că tot vorbeam de sinceritate, Andreea își asumă riscurile și exclamă că i-a plăcut să citească „Fifty Shades of Grey“ și ne îndeamnă și pe noi să ne exprimăm opiniile, deoarece „nu merită să ne complicăm viața cu asemenea compromisuri inutile. Faceți ce vă place, fiți cum vă place, trăiți ce vă place sau măcar oferiți-vă luxul de a spune ce vă place.“

Oare avem parte de mai multe știri negative decât pozitive pentru că răul se vinde mai bine decât binele? Explicația este că, într-adevăr, se petrec mai multe lucruri rele decât bune. Sfatul Andreei Esca ar fi să rămânem în țara asta, cu picioarele pe pământ și să facem ceva pentru a o salva. „Sunt atât de multe de făcut și de refăcut…“

Cartea nu se adresează doar fanilor ei, ci fiecăruia dintre noi care sigur va avea ceva de învățat de la o persoană înțeleaptă și va fura câteva îndemne. Pentru mine, pe lângă o lectură plăcută, a fost un prilej de a o cunoaște mai bine pe Andreea Esca și pot spune că este printre puținele valori pe care televiziunea din România le mai are.

„Eu recomand multă dragoste, sport și să nu spunem niciodată niciodată“– un exemplu demn de urmat. 🙂

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *