Și încă o dată rock-ul se dovedește a fi cel mai bun mod de a aduna oameni din categorii diferite și de a le găsi un lucru comun, și anume muzica, pentru ca toată lumea să se distreze cât pentru un weekend întreg. Fie că ești blond, șaten, brunet sau cărunt, că porți piele, blugi, stofă sau bumbac, că te încalți cu bocanci, tocuri sau teniși, că ai părul lung, scurt, drept, creț, plete sau creastă, că ești tânăr sau bătrân, în această după-amiază cu toții am fost prezenți la evenimentul ce promitea a fi nemaipomenit. Cea de-a doua ediție a Rock în Parc s-a ținut în mult așteptata zi de vineri, 29 martie, locul nostru de întâlnire fiind, de această dată, Arenele Romane.
Pentru cei dintre voi care nu știu, Rock în Parc este un festival internațional de rock, sponsorizat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“ și de Primăria sectorului 4, alături de Sfinx Experience şi Phoenix Entertainment. Proiectul a „rulat“ pentru prima oară anul trecut în august, când Vița de Vie, Coma, Steelborn, Manfellow și X-plod au fost cap de afiș. Evenimentul de astăzi nu a fost festivalul propriu zis, ci o pregătire a lui, printr-un concurs. Evenimentul final va fi în vara anului 2013, unde trupele câștigătoare vor avea șansa și plăcerea de a cânta în deschiderea unor trupe de renume internațional, The Animals și The Troggs.
Deși vremea de afară nu a fost tocmai prielnică unui concert la Arene, organizatorii s-au gândit și la acest aspect, așa că au pus un cort încălzit. Astfel, pe la jumătatea concertului lumea era înfierbântată de-a binelea, dat fiind faptul că unii erau la bustul gol. Și cum să nu fii încins la maximum cu așa trupe bune?
După o întârziere decentă de vreo zece minute, prima trupă din concurs și-a făcut apariția în forță, chiar dacă au debutat cu balade. Totodată ne-am dat seama că pe cât de nebuni sunt rockerii, pe atât de nehotărâți. Deși debutanții erau prezenți pe afiș cu numele de „Dirty Dog“, aceștia și-au schimbat numele până la sfârșitul prestației lor, pe simplul motiv că nu le mai plăcea numele inițial. În continuare am avut parte de trupe bune și foarte bune, despre care nici n-ai fi zis că sunt la început de drum, precum „Axial Lead“, „Vespera“ (veniți tocmai din Cluj), „Neisseria“ și „Addiction“. Aceștia din urmă au avut o prezență mai specială, la prestația lor adăugându-se o piesă mai specială ce începea cu arhicunoscuta temă a circului, dar și cu o mimică deosebită. În urma lor au sosit energici cei de la „Red Cat Bone“, „Stema“, „Din umbră, „Plastik Charm“, „Burning table“, „Reborn“ și „Clar de lună“ (Ovidiu Anton).
Pe la jumătatea concertului, când spiritele erau încinse bine, bine, la poalele scenei s-a dat startul unui pogo. Pentru cei ce nu știu ce e acela „pogo“, vă pot spune că este, pe scurt, un fel de dans prin care ne îmbrâncim unii în alții. Printre fumul de țigară amestecat cu miros de floricele (pop-corn), puteai observa doi puști, ce nu păreau a fi mai mari de școala primară, ce începuseră să ia rock-ul în serios. Îmbrăcați la patru ace cu tricouri marca AC/DC și Iron Maiden, cei doi amici au fost învățați cum să dea mai bine din plete, ca mai la urmă să pornească chiar ei un pogo. După o astfel de demonstrație și drăguță, și plină de dăruire, putem fi siguri că rock-ul n-are vârstă.
Echipele câştigătoare vor fi alese atât de public, prin acordarea de note de la 1 la 10, dar şi prin alegerea juriului, ambele fiind în proporţie de cincizeci la sută. Rezultatele vor fi anunţate în cadrul săptămânii viitoare, 1-5 aprilie, următoarea etapă fiind programată în două săptămâni.
Ei bine, trebuie felicitați organizatorii pentru acest eveniment bine pus la punct și, nu în ultimul rând, trupele participante care ne-au arătat că și românii pot cânta rock adevărat atunci când se vrea și se muncește temeinic, și mai ales că muzica nu trebuie ascultată, ci trăită, simțită în fiecare mușchi al corpului. Well done, oameni, și așteptăm să vedem pe care dintre voi îi vom reîntâlni în vară cu forțe proaspete.