
sursa foto: www.masca.ro
Teatrul „Masca“ a venit în prima zi a lunii octombrie cu o piesă adaptată după Shakespeare, „Comedia erorilor“. În jur de ora şapte, scena amplasată în mijlocul sălii de teatru, i-a adus în faţă pe actori ca Sorin Dinculescu, Cosmin Creţu, Valentin Mihalache, Anamaria Pâslaru etc.
Sala ce a adăpostit premiera are gradenuri pe patru laturi ale încăperii, piesa având loc în mijlocul spectatorilor, un lucru deosebit pentru un teatru. Spectacolul de două ore neîntrerupte a avut ceva unic, un personaj nou, corul, menit să comenteze pe marginea acţiunii, cu vorbe pe care chiar spectatorii le-au gândit, fără voie.
Comedia urmăreşte destinul a doi fraţi gemeni (Valentin Mihalache), separaţi la naştere, doi stăpâni, împreună cu servitorii lor. Aceştia se întâlnesc, întâmplător, într-un oraş grecesc, şi anume Efes. Erorile au ca intrigă întâlnirea celor două personaje. În timp ce unul dintre frați este mare în Siracuza, căsătorit şi respectat de toţi, inclusiv de ducele oraşului Efes, celălalt frate este un călător rebel şi visător, venit din Siracuza, cu servitorul său în trecere.
Toţi apropiaţii, soţie, negustori, prieteni de la hanul „Mistreţul“, se întâlnesc, fără să ştie, cu ambii fraţi.
Aceştia se găsesc traşi în viaţa celuilalt, uşor bulversaţi şi uneori chiar iritaţi de invitaţiile celor din jur care nu cunosc adevărata lor identitate. Pentru public, amuzamentul vine din faptul că toate personajele spun adevărul, pentru că au văzut aceleaşi lucruri, însă nu persoana potrivită, de aici un întreg alai scandalizat de reacţiile ciudate.
Antipholus din Efes are datorii la prietenul său giuvaergiu Angelo (Cosmin Şofron), care îi făureşte o bijuterie. Acesta este somat de Angelo să-i dea suma de bani, însă acesta nu îşi aminteşte să fi primit preţiosul obiect, întrucât fratele său îl primise, uimit cât noroc pică din oraşul fermecat în care a ajuns: doar dacă mergi pe stradă şi oamenii îţi oferă bijuterii.
Antipholus din Siracuza este tras forţat de o femeie (Dora Iftode) la ea acasă. Aceasta îl numeşte în repetate rânduri soţul ei şi îl ceartă pentru aventurile sale amoroase, pe care acesta, de fapt, nu le-a comis. Antipholus intră în joc, mulţumit parcă de rolul de soț poftit la masă şi servit mereu. Acesta însă se îndrăgosteşte de Luciana (Alina Crăiţă), sora femeii, căreia îi face declaraţii de dragoste, punând în pericol mariajul fratelui său geamăn.
O piesă extraodinară, în regia lui Mihai Mălaimare, care ne aminteşte că teatrul nu moare niciodată şi că doar râsul ne mai poate salva. O tragedie pentru personajele aflate în situaţii hilare, dar o comedie care te aduce până la lacrimi, ca spectator.