Colinde cu Stefan Hrusca

stefan_hrusca-ioana_pita-fotoreporter-teen_press-8

de Laura Zadunaischi – redactor
foto: Ioana Piţa – fotoreporter

Concertul dat de folkistul Ştefan Hruşcă la Sala Palatului, pe 9 decembrie, a făcut din nou deschiderea sezonului de colinde. Deşi locuieşte în Canada, artistul revine în fiecare an cu spectacole pentru a reaminti datinile româneşti. Concertul a început la ora 20:15, cu o întârziere de 15 minute.

Scena a fost decorată cu brazi împodobiţi, pe un fundal alb, pus în evidenţă de lumini difuze şi o poartă de lemn tradiţională, pentru a pregăti venirea sărbătorilor de iarnă. Ştefan Hruşcă a început concertul cu piesa „Flori de măr“. După această deschidere Hruşcă a salutat publicul: „Bună seara Bucureşti, bine v-am regăsit!“ şi a continuat repertoriul aşteptat.

stefan_hrusca-ioana_pita-fotoreporter-teen_press-28

Colinde ale diferitelor zone româneşti, precum „Cerul şi pământul“, „Afară ninge liniştit“, „Linu-i lin“, „Florile dalbe“, „Junelu-i Tinerelu’“, au fost îmbogăţite nu doar de vocea şi chitara artistului, dar şi de clopoţei, tobe, clape şi alte instrumente ce au creat o atmosferă specială.

Câţiva au precipitat atmosfera pe marginea concertului, vorbind zgomotos, dar au fost imediat „sancţionaţi“ de cei mai revoltaţi din public. Una din replicile mai cenzurate a venit din partea unui spectator mai în vârstă: „Hei, prietene, aici nu eşti la Florin Salam!“

stefan_hrusca-ioana_pita-fotoreporter-teen_press-30

Artistul l-a menţionat în timpul concertului pe regretatul Adrian Păunescu, povestind cum a ajuns să colaboreze cu acesta din urmă. Fiind învăţător în zona Maramureşului, în 1981 Hruşcă a fost invitat de Adrian Păunescu în cadrul Cenaclului Flacăra.

Amintirile depănate de artist, au fost urmate de piesele compuse de acesta împreună cu Adrian Păunescu. Un exemplu a fost piesa „Întoarcerea ţăranului român“. Din repertoriul închinat în cinstea prietenului său nu a lipsit cântecul „Rugă pentru părinţi“. Aceste două piese au fost rodul a trei nopţi petrecute împreună de cei doi artişti în 1982.

stefan_hrusca-ioana_pita-fotoreporter-teen_press-37

Acest concert face parte dintr-un turneu ce va continua în numeroase oraşe din zona Moldovei. După data de 21 decembrie, artistul va cânta pentru românii de peste hotare.
Concertul s-a terminat cu o cădere de fulgi pe scenă, ce s-au răspândit şi în sală. Aceşti fulgi au ironizat vremea de afară, pe un fond meteorologic fals, dar au fost o încântare pentru cei mai mici din public. Ştefan Hruşcă a încheiat seara cu o ultimă declaraţie la adresa publicului: „Ştiţi de ce sunt trist? Pentru că după ce plecaţi din sală, rămân singur.“

stefan_hrusca-ioana_pita-fotoreporter-teen_press-41

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *