Cinema-Edu – filmul „Un eveniment fericit“

Cinema-Edu – filmul „Un eveniment fericit“

Cinema-Edu – filmul „Un eveniment fericit“

de Bianca Maria Stanciu – seminarist
sursa foto: cinema-edu.ro

„Un eveniment fericit“ este cel de-al treilea film proiectat în cadrul ediţiei 2012 al proiectului naţional Cinema-edu.
Scopul Asociaţiei Culturale Macondo, cea care a conceput şi implementat proiectul Cinema-edu, este acela de a dezvolta proiecţiile culturale şi nu numai.

Obiectivele proiectului însuşi urmăresc să-i scoată pe elevi din zona lor de confort şi de a-i aduce la cinema.
Filmele alese în cadrul proiectului nu sunt comerciale şi uşor de găsit în mall, şi nici genul de filme pe care elevii şi le-ar descărca de pe internet. Astfel că proiectul naţional Cinema-edu a început în februarie, cu Waste Land, documentarul lui Lucy Walker, premiat cu Oscar în anul 2011, apoi cu o dramă, care a câştigat premiul Lux: Die Fremde/Străina. În luna aceasta, Cinema-edu a ales pentru a fi vizualizat de către elevi „Un eveniment fericit“. Titlul original, al filmului, este „Un hereux événement“ şi este un film realizat în regia lui Rémi Bezançon, produs în Franţa, 2010. Tema filmului poate fi considerată educaţia sexuală, fiindcă protagoniştii Barbara (Louise Bourgoin) şi Nicolas (Pio Marmari) sunt un cuplu tânăr de îndrăgostiţi, care, din iubire, iau decizia de a face un copil. Filmul dezvăluie un fel de docu-dramă care descrie concret etapele venirii pe lume a unui copil: de la conceperea lui, la primele semne de sarcină, de la prima ecografie până la primele colici ale copilului.

În continuare, „Un eveniment fericit“ prezintă pericolul despărţirii cuplului, care ajunge să depindă de efectul noilor priorităţi, întrucât bebeluşul îi poate apropia, dar şi îndepărta pe părinţi. Aşa începe Barbara să-şi plângă de milă şi să se victimizeze, adaptându-se cu greu la noua situaţie pentru că nu mai are timp suficient pentru ocupaţiile intelectuale. Totuşi… deşi speriat de responsabilităţi, şi tatăl copilului, Nicolas, dă dovadă de multă bunăvoinţă, participând la naştere şi la îngrijirea bebeluşului. Astfel, bărbatul nu este prezentat în aşa fel încât să pară ca vinovat pentru frustrările tinerei mame.

Cinema-Edu – filmul „Un eveniment fericit“

Carmen Lopazan, speaker în majoritatea proiecţiilor din Bucureşti, consideră important şi util acest film pentru că, aşa cum afirmă „filmul prezintă această problemă într-o manieră comică, deci nu vine ca o lovitură pentru elevi şi nu li se prezintă o situaţie tragică, în care un cuplu au adus pe lume un copil şi se sperie“. Carmen crede că filmul e foarte bun pentru elevi, fiindcă, într-o anumită circumstanţă, ei sunt furaţi de poveste şi prin poveste li se produc anumite semnale, prin care ei realizeză şi trag anumite concluzii, despre cum ar fi să aibă un copil.

După vizualizarea filmelor, în cadrul proiectului Cinema-edu, au loc, de asemenea, şi discuţii cu elevii, care au şansa de a se interesa şi de a afla mai multe detalii despre ceea ce vor să cunoască mai bine. Un alt scop al proiectului, şi al filmului „Un eveniment fericit“, este acela de a le releva dorinţa de cunoaştere, elevilor în legătură cu toate responsabilităţile unui act sexual, fiindcă una din intenţiile programului a fost să atingă şi teme tabu.

Cristina Stoenescu, organizator de proiecţii în Bucureşti, a menţionat faptul că discuţiile cu elevii sunt importante fiindcă ele îi fac pe elevi să se concentreze mai mult asupra temei abordate.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *