Pictorita din Shanghai – Jennifer Cody Epstein

pictorita din shanghai

pictorita din shanghai

de Cristina Dinescu – redactor
foto: librariaonline.ro

Sex, bijuterii, clienţi, bordel, trădare, prietenie şi respect stau la baza a ceea ce Pan Yuliang, o controversată pictoriţă de origine chineză, a realizat la începutul secolului XX. Cu toate că unele evenimente, personaje sau chiar locuri sunt fictive, cartea lui Jennifer Cody Epstein îşi are rădăcinile în, poate, prea puţin cunoscuta viaţă a lui Pan Yuliang.

Vândută unui bordel chiar de către unchiul său, un dependent de opium, fetiţa de numai 14 ani nu renunţă să spere că într-o zi va putea fi liberă. Odată ajunsă la „Salonul Eternei Spledori“ în Wuhu, Pan Yuliang este obligată să se adapteze, altfel fiind pedepsită drastic, biciuită până când trupul i-ar fi amorţit complet, după care ar fi fost pusă din nou la dispoziţia clienţilor.

Încetul cu încetul învaţă să supravieţuiască sub acel acoperiş unde se simte o străină, lângă acele persoane pe care le detestă profund, cu excepţia lui Jinling, aşa-numita „top girl“, care o ajută să treacă peste cele mai grele momente şi care devine prietena ei cea mai bună. Când şi acest ultim lucru bun îi este luat într-un mod crud, Pan Yuliang începe să se îndoiască de posibila libertate la care sperase cu ardoare până atunci. Moartea mizerabilă de care a avut parte Jinling, atunci când era pe punctul de a deveni liberă, îi taie aripile aproape complet.

Salvarea ei vine odată cu Pan Zanhua, un oficial înstărit, care o scoate din mediul acela degradant şi o face soţia lui, văzând în ea mai mult decât o „floare“. Datorită lui, Pan Yuliang devine una din puţinele femei care reuşesc să intre la Academia de Arte din Shanghai, astfel ajungând să primească burse de studiu în Paris şi Roma. Influenţele liberale atât ale soţului său, cât şi ale maestrului din Shanghai se văd foarte bine în picturile sale nonconformiste şi chiar scandaloase, în comparaţie modelul clasicilor.

Cu un trecut ce merită menţionat pentru că nu a împiedicat-o să-şi creeze un viitor şi cu un talent aparte care dus-o în cele mai prestigioase academii ale vremii, Pan Yuliang a dărâmat multe ziduri de prejucăţi, povestea ei devenind din ce în ce mai cunscută.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *