Bel-Ami – Guy de Maupassant

Bel-Ami - Guy de Maupassant

Bel-Ami - Guy de Maupassant

de Cezara Panait – colaborator
foto: librarie.net

Georges Duroy, un fost subofiţer întors din serviciul militar din Algeria, pare sortit unei vieţi mediocre, până în momentul în care i se iveşte oportunitatea lansării într-un nou domeniu – jurnalismul. În această nouă lume este atras de fostul său camarad din război, Charles Forestier. Astfel, tânărul avansează în ierarhia socială din Franţa celei de-a doua jumătăţi a secoloului al XIX-lea, ajungând dintr-un funcţionar fără valoare, redactor-şef la un ziar contemporan important.

Ascensiunea sa rapidă în trepidanta inimă a Parisului, plină de intrigi şi interese ascunse, se datorează femeilor influente din viaţa sa, pe care Georges le seduce cu o mare abilitate şi prefăcătorie, făcându-le amantele sale. Acestea îi vor înlesni şi netezi mult iubitul drum al gloriei.

Folosindu-şi acelaşi şarm, reuşeşte şi să se căsătorească cu Madelaine Forestier, devenită văduvă. Femeia îl prezintă prestigioşilor oameni politici, a căror falsă prietenie îi aduce aparent avantaje, reuşind să câştige sume de bani la care doar visase înainte, dar şi celebritate şi renume.

Cu toate acestea, deznodământul îl surprinde într-un alt mariaj, mult mai promiţător şi mai avantajos, pe oportunistul Georges Duroy, lipsit de orice fel de scrupule pentru îndeplinirea scopului final. Totuşi, el realizează gustul amar pe care i-l lasă această ultimă victorie în faţa întregii lumi.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.