Bun Venit in Cairo!

Wellcome to Cairo

fotoreportaj de Cristina Guja – colaborator foto

Din păcate puţine taxiuri dispun de aer condiţionat, însă turiştii au o alternativă, acest minunat automobil fără uşi.

Wellcome to Cairo

Cairo este un oras foarte aglomerat, unde se obişnuieşte să stai cu orele în trafic. Am fost uimită de ingeniozitatea egiptenilor de a evita traficul. Fiind şi eu la rândul meu într-un taxi, brusc, pe stânga a trecut în viteză un barbat pe măgar, depăşit rapid de un altul pe cămilă.

Wellcome to Cairo

Străzile erau împânzite de soldaţi.

Wellcome to Cairo

Agitaţia egiptenilor care încearcă să înţeleagă de ce în locul poliţiştilor găsesc militari pe străzi.

Wellcome to Cairo

Poliţia a fost retrasă de la datorie, închisorile rămânând nesupravegheate. Astfel, bărbaţii şi-au apărat cu bâte şi armament cartierul. Aşa arăta dimineaţa de după o evadare a delincvenţilor.

Wellcome to Cairo

Toate obiectivele turistice erau protejate de militari, precum se observă şi în imagine (intrarea la Piramide). Ciudat mi s-a părut faptul că până şi parcurile erau închise cu lacăt.

Wellcome to Cairo

Multe clădiri şi centre comerciale au fost jefuite şi incendiate.

Wellcome to Cairo

Un musulman rugându-se pentru terminarea războiului.

Wellcome to Cairo

Restul fotografiilor sunt făcute în Piaţa Tahrir, în a treia zi de manifestări, când oamenii cereau paşnic demisia preşedintelui Mubarak. La două zile după, a apărut gruparea Pro-Mubarak, astfel protestele au devenit violente. Jurnaliştii au început să fie agresaţi atât verbal, cât şi fizic. Să ieşi din casă era permis numai între orele 8:00 – 15:00, după care începeau militarii să inspecteze oraşul după delincvenţi.

welcome to cairo

welcome to cairo

welcome to cairo

Într-o seară s-a întâmplat să ne reţinem (eu, familia mea) pe afară cu mult peste ora limită, neconştientizând pericolul. Niciun transport nu mai circula la acea oră. La un moment dat, am zărit în faţă o grupare de oameni în jurul unui foc făcut în plină stradă. Pe măsură ce ne apropiam, formele acestora începuseră a se contura, devenind evident faptul că erau şi copii de 10 ani pe acolo. Nu era om, indiferent matur sau copil, să nu aibă o bâtă, un pistol sau un cuţit în mână. Am văzut până şi săbii. Zărindu-ne, au început să înainteze cu viteză şi agitaţie spre noi.

welcome to cairo

welcome to cairo

welcome to cairo

Din fericire, un domn foarte amabil, observând spaima unor turişti şi situaţia în care ne aflam, a oprit maşina pentru a se oferi să ne ducă până la hotel. La fiecare 100 de metri, un alt grup de bărbaţi şi băieţi verificau documentale şi maşina în detaliu, pentru a-şi apăra cartierul de persoane nedorite. Lucru care acum mi se pare destul de logic, însă atunci când îi vedeam cu armament şi cu atitudinea de războinici – să nu mai mentionez faţa de terorişti -, impresia că suntem în Irak era din ce în ce mai reală. La un moment dat, unul dintre aşa-zişii vameşi a băgat capul pe geam, zicând: „Welcome to Egypt“; şi eu, gen: „Thanks, we are really lucky!“

Welcome to cairo

Welcome to cairo

Welcome to cairo

Welcome to cairo

Am fost, totuşi, într-adevăr surprinsă de bunătatea acelui domn, eu, care până în acel moment nu vedeam decât faptul că egiptenii sunt doar inculţi şi barbari. El nici măcar nu a acceptat ceva în schimbul serviciului său.

De obicei oamenii se duc în vacanţă pentru a se odihni şi vizita atracţiile turistice. Eu nu am avut parte de niciuna. De fapt, a fost exact opusul. Dar nu regret! Oarecum, o astfel de experienţă te ajută să apreciezi multe alte lucruri, cum ar fi parcurile neîngrădite sau curăţenia şi siguranţa de pe străzi.

welcome to cairo

welcome to cairo

welcome to cairo

welcome to cairo

Până la urmă a fost un eveniment istoric. Câti turişti pot spune că au avut ocazia de a face fotografii la astfel de manifestări?

welcome to cairo

welcome to cairo

welcome to cairo

welcome to cairo

welcome to cairo

Recommended Articles

5 Comments

 1. Ana Maria Costache

  Tot ce pot spune e ca mi-as fi dorit sa fiu cu tine acolo. Foarte faine fotografiile. Din simpla curiozitate, ai fost in Cairo ca simplu turist, adica din placere sau te-a atras, macar putin, situatia de acolo? Intreb pt ca textul pare sa fie scris de tine, ca turista, iar pozele facute de tine, ca fotojurnalista (bine, poate ca acum nici n-ai ce sa fotografiezi altceva in Cairo)

  1. Cristina Guja

   Multumesc mult.
   Sa stii ca, ajunsesem in Cairo exact in ziua in care incepusera protestele. Ca turist, bineinteles, ma asteptam sa vizitez piramidele si muzeele, insa, din pacate, nu am reusit.
   Nu pot sa spun ca nu m-a intrigat toata agitatia din Piata Tahrir. Cu toate ca, parintii mei insistau in a o evita, mi s-a parut un eveniment mult prea important.

 2. Ca parte fotografica, bravo! Recunosc ca-mi place ce ai surprins. Dar ca text, asa cum zicea si Ana Maria Costache, nu prea. Putina documentatie te-ar fi ajutat.

  Articolul tau de abia suprafata o vede din pacate. Nu zic ca trebuia sa te aventurezi si sa te pui in pericol, dar sa treci de suprafata nu era rau.

  Imi permit sa reproduc parte din conversatia purtata recent cu un amic din Egipt (el fiind egiptean):
  “Yes things are rough here.
  Here is the thing:
  We have this Dictator ( Hosni Mubarak ) for 30 years ruling the country , cheating in elections
  and he wanted his son ( Gamal ) to rule after him
  but in his reign there were many bad things ( we lived in the emergency code for 30 years )
  and the police were brutal. So we had enough and our voice had to be heard, but the brutal police answered in blood and iron so we fought them back and many were killed.” (Latura asta nu o cunosti decat daca vorbesti cu oameni. Daca ai stat la vreun hotel si ai fi discutat cu un om de acolo, poate poate ai fi aflat ceva mai mult decat vezi cu ochiul liber.)

  “The issue now is that our government withdrew all police forces from the streets and police stations ( the country now is without any police ) so every day we have to go down with knives and timber to watch out for our neighborhood. And the army is protecting the state facilities only. ” (Asta probabil ai vazut tu si nu ai inteles ce este cu adevarat.)

  “I think we are about to go into a war, especially after the army caught 2 spies from Israel in Suez .” (Atat de grava era, pentru ca e de acum o saptamana conversatia, sau este atat de grava pentru ca orice se poate intampla.)

  “I’m joining the army in 10 days

  Pray for us , my friend” (La ei serviciul militar e obligatoriu. N-ai cum sa scapi.)

 3. 😐 Fotografiile sunt absolut superbe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *