
Referitor la furtuna solară intens mediatizată, specialiștii Observatorului Geomagnetic Național ”Surlari” al Institutului Geologic al României precizează: ”pentru perioada 15-17 februarie 2011, Observatorul a înregistrat doar o subfurtună magnetică, caracterizată printr-un indice triorar K4, pentru un interval scurt, între orele 20-22 timp universal, în data de 15 februarie. Zilele de 16 și 17 februarie au arătat o evoluție rapidă a acestei subfurtuni, spre o perioadă de calm magnetic (puteți vedea magnetogramele zilnice de mai jos). Efectele acestei subfurtuni asupra planetei și a organismelor vii sunt nesemnificative”.
Întrucât numărul persoanelor care utilizează tehnologii sofisticate, de vârf, a crescut exponențial, dependența umanității de comunicațiile satelitare a devenit din ce în ce mai copleșitoare, iar vulnerabilitatea acestor tehnologii este corelată dramatic cu evenimentele din spațiul extraterestru, în special cu activitatea solară. Ce efect vor avea aceste evenimente asupra vieții pe planeta Pământ, este o întrebare provocatoare pentru întreaga comunitate științifică, ținând cont că numeroase sisteme necesare activității umane pot fi afectate (transmisiile de la și către sateliți a informațiilor vitale, cum ar fi prognoze ale vremii, informații militare, semnale de comunicații radio-tv, informații de credit card sau pagere, informații utile navigației maritime sau aeriene, comunicații mobile etc).
Observatorul Geomagnetic Național ”Surlari” este unul dintre observatoarele planetare care monitorizează câmpul magnetic de aproape șapte decenii și are printre obiectivele sale prioritare cercetarea influenței fluxului radiației solare complexe asupra spațiului înconjurător al Pământului, contribuind cu date de câmp magnetic achiziționate în timp real. Misiunea Observatorului este să cuantifice aceste evenimente din spațiul extraterestru ce influențează câmpul magnetic din zonele magnetosferă-ionosferă-atmosferă-scoarță terestră și să alerteze în cazul furtunilor magnetice majore. Evaluarea acestora se face cu ajutorul unei scale definită de un index calculat la fiecare 3 ore, indexul geomagnetic K. Acesta are 5 nivele de severitate, în domeniul K5-K9.