Economia binelui si a rauluide Florentina Băcioiu – seminarist
sursa foto: www.teatrul-odeon.ro

Marţi, 27 septembrie, sala Majestic a Teatrului Odeon a găzduit spectacolul „Economia binelui şi a răului“, piesă adaptată după cartea economistului Tomáš Sedálček. Acesta a fost debutul turului internaţional de care beneficiază piesa, început promiţător întrucât sala a fost plină, iar publicul român a fost deschis la ideile aduse în discuţie.

Spectacolul a fost stucturat în trei părţi: după o scurtă introducere a urmat piesa propriu-zisă, iar apoi o discuţie interactivă între Tomáš Sedálček şi spectatori. Deşi nu a blamat matematica sau ştiinţele exacte în general, specificând că acestea sunt o perspectivă din care poate fi privită economia, autorul bestsellerului „Economics of Good and Evil“ a pus în prim-plan instinctul uman.

El nu consideră cifrele, procentele sau formulele ca fiind relevante pentru om şi implicit pentru evoluţia economiei, reducând acest domeniu la bine şi rău. Detaşat, fără a da o tentă religioasă piesei, Tomáš a amintit pasaje din Biblie ca argumente pentru această delimitare bine-rău, reliefând comportamentul uman încă de la crearea lumii.

Umorul şi tenta de ironie nu au lipsit, lucruri apreciate de public. Deşi interpretat în limba engleză, actorii au impovizat câteva replici în limba română, spre amuzamentul tuturor. Atmosfera a fost una destinsă, meditativă şi chiar prietenoasă, spectatorii fiind invitaţi să se implice în piesă şi să îşi spună părerea.
La final, Tomáš a ţinut să menţioneze că acesta este numai un punct de vedere, cel personal, şi că fiecare este liber să îl adopte sau nu.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *