Am fost vara pe… ulita


Am fost vara pe... ulita

de Diana Guţulescu – colaborator
foto: Cristian Puchiu – colaborator foto

Tabăra de creaţie „Vara pe uliţă“, aflată la ediţia a XVIII-a, organizată de Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“, prezintă ateliere de creaţie în care participanţii învaţă să picteze icoane pe sticlă, să confecţioneze măşti şi podoabe populare precum şi meşteşugul încondeierii ouălelor. Atelierele de „croit imagini“ oferă elevilor ocazia de a descoperi complexa artă a fotografiei, aceştia fiind îndrumaţi de artişti populari veniţi din toată ţara.


Am fost vara pe... ulita

Evenimentul se desfăşoară pe perioada a şase săptamâni, fiind împărţit în mai mai multe module. În primul modul, desfăşurat în perioada 5-16 iulie, cei interesaţi au învăţat despre artele populare româneşti de la diverşi meşteri populari, în atelierele special create pentru fiecare activitate. În cadrul acestui modul, pe data de 14 iulie, în  atelierul de creaţie, tinerii au deprins arta olăritului, unde au primit explicaţii cu mult calm şi pasiune despre secretele olăritului tradiţional. Meşteşugul ţesutului, ce este foate vechi în cultura noastră, nu mai are secrete acum, căci toate le sunt împartăşite micilor artişti de către un adevărat maiestru, care îi lumineză în ceea ce priveşte acestă abilitate.


Am fost vara pe... ulita

Arta pictării iconelor, ce presupune multă răbdare şi îndemânare, este abordată de tot mai mulţi învăţăcei care ajung, în final, la adevărate opere magnifice. Sculptura, arta vizuală ce presupune multă imaginaţie, pasiune, acum nu mai are taine, deoarece toate secretele le sunt împartăşite direct pe bucata crudă de lemn.

Păpuşile, atât de prezente în copilăria noastră, au şi ele totuşi o technică specifică care presupune mult efort, dar care îţi lasă şi satisfacţia de a şti că tu eşti „artistul“. Nici încodeierea ouălor nu mai are mistere pentru cei care aleg să meargă „vara pe uliţă“, deşi există o anumită metodă de încondeiere, specifică zonei Bucovinei.

Nostalgicii, cei care mai îşi aduc aminte de frumuseţile copilăriei, au avut ocazia de a revedea frânturi din cristalul naivităţii prin intermediul expoziţiei de desen şi pictură ce avea ca temă „Copilăria mea“, autor fiind dna Vanesa Lecu, care le-a împărtăşit participanţilor această faţetă a întoarcerii în timp.

După multe ore de muncă, cei mici au avut parte de o petrecere, „Clown Party“, la care au participat clovnii ce le-au adus copiilor bucuria pe chipuri; au avut parte de o adevărată recreaşie, după care şi-au reluat „munca“.


Am fost vara pe... ulita

Atmosfera a fost foarte plăcută, căci ai putut face o scurtă călătorie prin toate zonele ţării, dar tot aici ai descoperit şi plăcerea de a fi copil, văzând în ochii micilor artişti dăruirea de a crea, dar şi surâsul cald ce te întâmpina în orice loc şi moment.

Organizatorii au fost foarte primitori, în orice clipă fiind alături de vizitatori, oferindu-le căldura şi bucuria specifică poporului nostru.

A fost o zi specială, în care ai aflat multe lucruri despre care poate nu ştiai, dar ai avut şi şansa de a evada puţin din lumea în care trăim cu toţii, imaginându-ţi că ai  fi într-un basm fără sfârşit.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *