
sursa foto: www.tnb.ro
Numele piesei în regia lui Dan Tudor nu îmi spunea nimic la început, însă pe parcurs mi-a amintit de un film românesc mai vechi, „Secretul armei…secrete“. Povestea este aproape aceeaşi: un împărat bătrân, Mircea Albulescu, simţind moartea aproape, vrea să-şi îndeplinească o ultimă dorinţă, aceea de a-şi şti fata căsătorită. Frumoasa prinţesă (Ileana Olteanu), în primă fază, nu este de acord cu hotărârea tatălui ei, însă după ce este salvată de Pepelea, un băiat din popor, din braţele zmeului (puţin metrosexual), interpretat de Armand Calotă, aceasta se îndrăgosteşte nebuneşte de salvatorul ei.
Piesa aduce nume mari ale scenei româneşti să ne încânte privirile, precum Mircea Albulescu, Marius Bodochi, Ovidiu Cuncea, Magda Catone, Armand Calotă şi mulţi alţii. Spectacolul este o combinaţie între muzical şi teatru. Încă de la început am fost plimbaţi pe ritmuri alerte de doi chitarişti foarte pricepuţi. Îmi pare rău să o spun, dar încă există elevi care să nu cunoască câteva reguli simple ale teatrului, precum „la teatru nu se fluieră“ sau „închisul telefonului“.

Dar revenind la acţiune, voiam să vă spun că toţi actorii, indiferent de vârstă, au dansat, au cântat şi au emanat o energie supraomenească. Am vizionat o comedie de calitate superioară în care părinţii scenei şi-au îndrumat „copiii“ spre a face un show de zile mari, în care au format şi o legătură cu publicul, numindu-l „poporul meu“. Actorii au îmbinat o dramă populară românească (răpirea fiicei împăratului de zmeu, în acest spectacol un zmeu mai firav, plăpând, care a dat dovadă de o inocenţă sentimentală prea accentuată) cu o ironie actuală asupra conducerii ţării (din poveste).
Tot aici şi-au făcut apariţia şi Păcală şi Tândală, comedianţii români clasici care nu se simt bine până nu păcălesc pe cineva. Ei au avut funcţii înalte în stat, stat pe care au reuşit să-l înşele, spre final fiind descoperiţi.

Pepelea, băiatul din popor, a fost ajutat de baba Rada, a reuşit să-i păcălească şi pe zmeu şi pe Statu-Palmă-Barbă-Cot, cu ajutorul unui fluier fermecat. Voi ce credeţi că s-a întâmplat până la final?
Vă las să aflaţi… Mergeţi la Teatrul Naţional Bucureşti! Aştept să îmi spuneţi părerile voastre.