Situat la jumătatea drumului dintre Foişorul de Foc şi Hala Traian, Colegiul Economic „A. D. Xenopol“ este un liceu bucureştean care are o istorie ce datează de mai bine de o sută de ani.
În anul 1895, liceul purta numele de „Şcoala Comercială de gradul I“ (cunoscută şi sub numele de „Şcoala Franceză“), căpătând mai apoi mai multe denumiri, precum: Şcoala Comercială „Marele Voievod Mihai“, Liceul Comercial „Regele Mihai I“, „Şcoala Medie Tehnică de Administraţie Economică“, „Liceul Economic Nr. 3“ şi „Liceul Economic şi de Drept Administrativ Nr. 3“.
Colegiul poartă actualul nume începând cu anul şcolar 1990-1991, când reforma aplicată sistemului de învăţământ din România prevedea ca numele liceelor să fie preluate de la mari personalităţi din România, dar şi din străinătate.
Există zvonuri care susţin că, înainte de a fi înfiinţată unitatea de învăţământ, în locul respectiv a fost o morgă.
În momentul de faţă, liceul aparţine filierei tehnologice, profil servicii şi are două specializări şi anume: Economic (şase clase, dintre care o clasă este de intensiv engleză) şi Turism şi alimentaţie (două clase).
Printre obiectivele liceului se numără implicarea în diferite proiecte, dar şi respectarea unui regulament bine pus la punct. Elevilor nu li se permite să fumeze în incinta (curţii) liceului, iar, în unele pauze, nu li se permite să iasă din liceu.
Accesul în liceu se face prin intermediul carnetului de elev, care trebuie prezentat paznicului.
Întrebaţi fiind de aspecte ale vieţii de liceu, câţiva elevi din Colegiul Economic „A. D. Xenopol“ ne-au împărtăşit că profilul, media şi distanţa faţă de casă sunt elementele care i-au determinat să aleagă acest liceu. Aceştia au mai afirmat că există o piscină care nu este folosită, dar şi că atmosfera este, de multe ori, copleşită de aglomeraţie. Clădirea are un aspect impunător, dimensiunea acesteia permiţând înfiinţarea unui număr mare de clase. De asemenea, aceasta este dotată cu dulăpioare, bibliotecă, sală de festivităţi, sală de sport, bufet şi are curte în faţa liceului.
Liceul se mândreşte cu echipa de volei, în special cu cea de fete, care dovedesc performanţă. Pe toată durata orelor de curs se realizează rocade, elevii fiind nevoiţi să schimbe sala la fiecare oră.
Referitor la perspectivele pe care le oferă liceul, materiile studiate, printre care se numără noţiuni de: contabilitate, calitatea serviciilor hoteliere, bazele restauraţiei, igiena şi turismul, sunt o primă treaptă către admiterea la universitatea pe care o aleg cei mai mulţi dintre elevi: Academia de Studii Economice din Bucureşti. Examenul de Bacalaureat se susţine, obligatoriu, la limba şi literatura română şi la istorie, a treia materie fiind aleasă dintre: logică, psihologie, economie, sociologie, filozofie, geografie şi turism.
În final, putem afirma că învăţământul de natură economică pe care îl promovează Colegiul Economic „A. D. Xenopol“ merită numele pe care îl poartă, un nume recunoscut în Europa ca specialist în domeniul istoric, dar şi în România pentru înclinaţia către economie.