Alexandru Veştea a absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ şi a terminat Universitatea de Farmacie „Carol Davila“. În jurul vârstei de 30 de ani, profesând meseria de farmacist full time, Alex, după ce a reuşit să slăbească de unul singur 35 kg în doar 4 luni, a reuşit să îşi facă timp pentru a ajuta şi alţi oameni să piardă în greutate şi să se simtă bine în pielea lor.
Înainte de a începe interviul propriu-zis, tânărul instructor de fitness ne-a explicat cum stă treaba cu consumul de calorii, cu ţesutul adipos (grăsimea) care se depune şi cum putem evita acest lucru. Ne-a povestit că poți să îţi calculezi singur indicele de masă corporal (grăsimea din corp) împărţind greutatea la înălţimea la pătrat, limitele normale ale IMC se află între 20-24. Acesta ne-a mai povestit că noi consumăm calorii şi prin simplul fapt că stăm pe scaun, deoarece organismul lucrează încontinuu (bătăile inimii, plămânii, ficatul şi alte organe vitale), iar în funcţie de câte calorii consumă organismul tău într-o oră, îţi poţi da seama ce şi cum să mănânci ca să eviţi formarea de ţesut adipos. De exemplu, organismul tău consumă într-o oră 60 de calorii, dacă mănânci 100 g de ciocolată care are în jur de 400 de calorii, atunci corpul tău va acţiona rapid să digere ciocolata, dar o v-a transforma în ţesut adipos, deoarece este o cantitate mult prea mare faţă de consumul normal al organismului.
Asta fiind ca o mică introducere şi pentru a înţelege mai bine acest proces de îngrăşare, însă Alex ne-a povestit mult mai multe lucruri mai jos.
T.P: Când aţi început să luaţi atât de mult în greutate şi de ce?
Alex Veştea: Am început să iau în greutate mult, când am început să mănânc prostii. Adică, dulciuri şi alimente bogate în grăsimi (pulpă de pui, pulpă de curcan, telemeaua, în general brânza grasă), am consumat alimente cu indice glicemic mare şi brânzeturi sau alimente pe bază de multe grăsimi şi aşa am ajuns să am un aport caloric foarte ridicat în comparaţie cu un consum foarte mic, ajungând obez.
T.P: Cum aţi reuşit să slăbiţi 35 kg într-un interval atât de scurt (4 luni)?
A.V: Foarte simplu, mâncând ce trebuie şi făcând sport dimineaţa pe stomacul gol, pentru că în perioada nopţii consumându-se rezervele de glicogen, am putut dimineaţa să folosesc drept sursă de energie, grăsimile. Practic, făcând antrenamentele pe stomacul gol am reuşit să elimin din ţesut adipos, dar în parale am mâncat si lucruri care au fost foarte sănătoase şi am reuşit să nu acumulez grasime şi să fie un raport echilibrat între consumul caloric şi aportul caloric, care în mod normal trebuie să fie egal.
T.P: Ne-aţi putea spune în ce constă dieta pe care aţi urmat-o?
A.V: Este o dieta hipocalorică în care ai ce mânca, dar este bazată pe excluderea consumului de carbohidraţi cu indicele glicemic mare şi excluderea grăsimilor. Sunt cinci mese pe zi. Dimineaţa ar fi 100 g de fulgi de ovăz cu iaurt degresat, între mese o jumătate de grapefruit, masa de prânz o salată de varză cu piept de pui, următoarea gustare este cealaltă jumătate de grapefruit, iar seara peşte alb tot cu salată de varză. În acest fel evitam indicele glicemic mare şi grăsimile.
T.P: Ce v-a determinat să deveniţi antrenor de fitness ?
A.V: Pur şi simplu, nevoia de sănătate. Am simţit că este un mod de viaţă sănătos pe care vreau să-l duc toată viaţa, fiind şi pasionat de sport, le-am intersectat pe amandouă (sportul şi alimentaţia) şi a ieşit un serviciu antiaging pe care vreau să-l şi promovez de acum, de aceea am şi devenit instructor de fitness.
T.P: Aţi terminat facultatea de Farmacie, cum reuşiţi să vă împărțiți între meseria de farmacist şi cea de instructor de fitness?
A.V: Full time sunt farmacist, dar în timpul liber ca şi extra time, pasionându-mă subiectul de fitness, am reuşit să îmi fac timp să profesez ca şi instructor de fitness.
T.P: Care sunt principalele reguli pe care trebuie să le urmăm pentru a slăbi?
A.V: Principalele reguli: să găsim un echilibru între consum şi aport caloric, adică să avem un consum caloric egal cu un aport caloric. Paralel, trebuie să facem şi mişcare, având o mişcare, un consum şi aport caloric ridicat reuşim să evităm formarea de ţesut adipos plus regimul hipocaloric.
Ne-a povestit cum stau lucrurile la momentul de faţă şi în general, uitaţi: „În primă fază metabolismul în momentul ăsta este blocat, adică avem un aport caloric ridicat faţă de consum. Trebuie să creştem puţin consumul faţă de o dietă hipocalorică. Făcând lucrul ăsta, noi eliminam ţesutul adipos, ăsta este primul stadiu. Stadiul doi, când avem un echilibru între consum şi aport caloric. În prima fază, trebuie să ne mişcăm mai mult, să mergem mai mult pe jos, să facem mai mult sport şi pe de-o altă parte, o dietă hipocalorică bazată pe alimente fără indice glicemic mare şi fără grăsimi, în felul ăsta slăbim în vreo 3-4 luni ajungând la greutatea ideală, după care slăbind deja putem să avem un consum şi un aport caloric normal, dar evitând indicele glicemic mare şi grăsimile, în aşa fel evităm formarea de ţesut adipos“.
Ne-a explicat cum diferă această dietă hipocalorică faţă de dietele obişnuite: îţi oferă treptat energie şi este o dietă bazată pe fibre şi practic carbohidratul se eliberează treptat, iar proteina nu este însoţită de o cantitate mare de grăsime.
T.P: Foarte mulţi oameni se îngrijorează în privinţa celulitei, iar mulţi spun că odată formată/apărută, nu se mai poate scăpa de ea, este adevărat?
A.V: Nu este adevărat, celulita reprezintă acumularea de ţesut adipos de care se poate scăpa uşor, tot aşa, menţinând o dietă hipocalorică şi mişcare făcută pe stomacul gol, deoarece se realizează consumul caloric pe baza ţesutului adipos şi nu pe baza alimentaţiei, mai exact spus antrenamentul se face direct din celulită, dar trebuie însă respectată dieta. Dacă venim după cu o ciocolată sau ceva dulce nu am făcut nimic.
T.P: Care ar fi cauza obezităţii în rândul copiilor?
A.V: Aceeaşi problemă, un aport caloric ridicat faţă de un consum normal. Când spun aport caloric ridicat mă refer la fast food (KFC, Mc Donald’s, Spring time etc.) faţă de un consum relativ normal (mers la școală, mers la magazin, stat la calculator) şi venind cu bombe calorice (raport foarte mare) se crează rezerva de ţesut adipos în corpul nostru.
T.P: Cum am putea evita această cauză? Ce măsuri ar trebui luate?
A.V: Măsurile ar trebuie să le luăm noi în primul rând, e vorba de autocontrulul nostru general şi parţial. Trebuie să ştim care sunt alimentele care sunt în regulă şi cele care ne fac rău, revin la cele care nu sunt bune (alimente cu indicele glicemic mare şi bazate pe grăsimi), iar cele bune sunt legumele, fructele şi cele care conţin puţine grăsimi (pieptul de pui, de curcan, muşchiul de porc, de vită, urda etc). Consumând aceste alimente avem grijă să nu apară obezitatea în rândul copiilor, dar mai sunt şi alte cauze cum ar fi statul la calculator foarte mult, lipsa activităţilor fizice…
T.P: De ce consideraţi că este important să faci sport de mic copil, în condiţiile în care atunci când eşti copil, se ştie că arzi repede calorii, teoretic vorbind fără sport?
A.V: Este foarte important deoarece viaţa sănătoasă se desfăşoară într-un corp sănătos şi este nevoie de mişcare, pentru ca celulele şi ţesuturile să nu îmbătrânească foarte repede. Noi, nefăcând mişcare, undeva pe la 25-30 de ani deja arătăm destul de bătrâni, iar făcând mişcare ne menţinem corpul tânăr şi pe o perioadă mai lungă de timp, dar pe lângă acest corp tânăr menţinem şi funcţiile organelor interne la o capacitate normală. Nefăcând mişcare practic, ca orice celulă, îmbătrânesc, iar îmbătrânind practic se distruge acest servicu antiageing pe care încerc să-l promovez.
T.P: Programul dumneavoastră de fitness, este diferit/mai special prin ceva anume faţă de alte antrenamente ale altor instructori?
A.V: Da, este mai diferit, pentru că pun exact accent pe ceea ce trebuie. Colaborând cu mine, tu ca şi client, mergând la alţi instructori, nu ştii exact ce fac oamenii aceia cu tine şi cu corpul tău. Eu lucrez toate grupele musculare în acelaşi antrenament (musculatura picioarelor, a braţelor, a pieptului, a spatelui şi a abdomenului) toate într-o singură oră, practic stimulez arderea ţesutului adipos din toate aceste zone. Eliminând ţesutul adipos din toate zonele, clientul are garantat rezultate foarte rapide legat de colaborarea cu mine. Ducându-se la alt instructor, după o lună sau trei o să observe că se duc degeaba şi tocmai din această cauză încep să aibă ură faţă de sport. Te duci la un om să te ajute, dar dacă omul ală nu îţi arată ce ai nevoie, ce trebuie să faci, ajungi să ai şi o repulsie faţă de sport şi mişcare. De aceea trebuie să mergi pe mâna unui specialist care chiar ştie ce face şi să fi avut şi rezultate cu alţi oameni, este foarte important şi feedback-ul clienţilor.
T.P: Cum vă motivaţi clienţii să nu renunţe în procesul de slăbire şi să vină în continuare la antrenamente?
A.V: E foarte simplu, văzând rezultatele pe care le au cu mine odată în eliminarea ţesutului adipos, altă dată pe cântar pur şi simplu, iar al treilea indiciu sunt hainele care încep să fie mai largi, iar clienţii se reîntorc cu zâmbetul pe buze,văzând rezultatele, dar paralel cu o alimentaţie corectă. Aşa rămân motivaţi, nu pentru mine ca instructor, ci pentru ei.
T.P: Regimul dumneavoastră de viaţă este diferit de cel al familiei sau aţi convenit la acelaşi stil de viaţă(alimentaţie sănătoasă şi sport)?
A.V: Acelaşi stil de viaţă, alimentaţie şi sport, toată familia, soţia, copilul. V-am zis, alimentaţia este bazată pe alimente cu indice glicemic mic, ca şi carbohidrat şi cu foarte puţine grăsimi, dar intervin şi tentaţii. De exemplu dacă eşti invitat undeva poţi să mănânci ceva dulce, dar puţin, cu măsură, ce vorbeam mai devreme de autocontrol. Cu cât te autocontrolezi mai mult cu atât rezultatele vor fi pe măsură, dar să îţi arate cineva aceşti paşi.
T.P: Ce aţi dori să faceţi pe viitor? Să continuaţi mai mult pe partea de fitness sau pe partea de farmacie? Aveţi vreun plan B?
A.V: Asta este ce îmi doresc, să continui pe partea de fitness pentru a ajuta şi alte persoane să slăbească şi să ducă un stil de viaţă foarte sănătos. Omul cât trăieşte încearcă şi o să încerc până reuşesc cu fitness-ul şi cu serviciile mele antiageing pe care le promovez, nu promovez sportul de performanţă care nu este sănătos, promovez stilul de viaţă antiageing.
T.P: Ce le-aţi recomanda oamenilor leneşi care nu fac sport, pentru a nu se îngrăşa?
A.V: Până la urmă viaţa înseamnă mişcare, sport oricum facem. Ieşim din casă să mergem la piaţă, şi asta e tot sport, deci asta nu este valabilă cu persoanele leneşe nu vor să facă sport, până la urmă ieşim din casă, mergem să ne facem cumpărăturile, există timp să se crească consumul şi să facem mişcare. Ajungem la alimentaţie, una echilibrată şi ducându-ne la cumpărături evităm să ne îngraşăm, mergând pur şi simplu pe jos, evităm apariţia obezităţii, iar pentru leneşi este ok să meargă să-şi cumpere mâncarea pe picioarele lor, fără să folosească maşina, dar dacă nu evită mersul cu maşina, dacă se duc în supermarket-uri tot trebuie să meargă pe jos să-şi ia alimentele. Să încerce să nu stea pe scaun de dimineaţa până seara, să meargă pe jos măcar.
Nu-i aşa că după ce aţi citit acest interviu nu vă mai vine să mâncaţi chiar orice sau multe dulciuri? Până la urmă, este important să ne facem un stil de viaţă sănătos, nu-l facem pentru nimeni, ci pentru noi, pentru viaţa noastră.