Teen Press intreaba, Alin Dinca raspunde


de Alina Panaite – colaborator
sursa foto: Florian Gîndilă

Alin Dincă, aka Coiotu’, solistul formaţiei Trooper, formaţie românească de heavy-metal, care a luat naştere în Targovişte, în 1995, şi DJ la Rock FM, a cântat pe scenă alături de nume uriaşe ale rock-ului mondial. Dincă, o persoană cu mintea deschisă, ne-a dezvăluit câteva dintre principiile lui de viaţă.

R.: Care au fost cele mai culminante momente ale formaţiei?
Alin Dincă: Momente frumoase au fost multe. Au fost acelea în care am cântat cu Iron
Maiden, Judas Priest, Whitesnake, Scorpions, Manowar, Europe, WASP, The Cult, Rasmus, Prodigy etc. A fost minunată şi munca depusă la fiecare album. Lansarea albumelor pe piaţă, concertele, sunt o sursă infinită de fericire şi satisfacţie pentru mine. Iar clipele în care văd oamenii fericiţi în faţa scenei mă fac să înţeleg de ce trăiesc.

R.: Cum era viaţa ta de liceean şi cum împăcai munca de artist cu viaţa socială?
A.D.: Nu mi-a plăcut şcoala. Nu mi-a plăcut niciodată să fiu obligat să fac ceva. Am învaţat cât am vrut, ce am vrut. Am terminat Conservatorul şi cred că nu trebuie să mai adaug nimic. Nu trebuie să te transformi într-o maşină. Dacă uiţi că ai o viaţă de trăit, o iei razna. Aşa s-a născut specia aia de corporatişti-roboţi. Toată ziua muncă, dar la birou avem voie să ne jucăm pe noua pastilă şi să facem un banc porcos despre colega de la Marketing. Penibil! Sunt conştient de ceea ce vreau şi aşa am fost mereu. Nu m-a deturnat nimic de la drumul meu. Am vrut să cânt şi oricât mi-a stat lumea în cale… Nu vreau să fiu înţeles greşit. Şcoala este importantă! Dar trebuie să studiezi ceea ce te interesează. Regula asta românească de a cunoaşte nimic despre tot este complet greşită.

R.: Cum a început povestea cu Rock FM şi de ce ai ales să faci asta?
A.D.: A început atunci când s-a anunţat naşterea unui post radio dedicat rock-ului. Am ales să fac asta cu mult înainte de Rock FM. Mai exact, în martie 2001 am avut prima emisiune la un post radio din Targovişte. Radioul este o pasiune veche de-a mea, alături de muzică.

R.: Din trupă face parte şi fratele tau Aurelian Dincă (Balaurul). Cum vă înţelegeţi? Au existat conflicte din cauza faptului că faceţi parte din aceeaşi trupă?
A.D.: Ne certăm mereu (n.r. râde). Dar nu din cauză că facem parte din aceeaşi trupă. Ne certăm pentru că avem păreri diferite şi suntem două caractere puternice. Din ceartă ies cele mai bune idei în cazul nostru (n.r. râde). Trupa ne uneşte mai mult decât orice altceva. Nu ştiu câţi fraţi au şansa să se vadă şi să-şi vorbească aproape zilnic. Există familii în care fraţii nu-şi vorbesc săptămâni sau luni de zile.

R.: Ce anume te-a motivat să scrii două carţi?
A.D.: Aveam foarte multe idei, unele în minte, altele scrise. Nu le puteam include în nimic ce avea legatură cu Trooper pentru că erau „altceva“ . Atunci am decis să lansez aceste cărţi. Sunt sentimentele mele, reale, fără perdea. Am vrut ca lumea să mă cunoască exact aşa cum sunt. Nu mă ascund de nimeni şi de nimic. Am fost mereu deschis cu oamenii care mă apreciază şi în egală măsură cu cei care mă urăsc. Dacă cineva consideră că trebuie să mă urască pentru ce sunt, ce cred şi ce spun este OK. Mă interesează să trezesc în oameni stări şi emoţii. Indiferent de natura acestora. Nu poţi avea pretenţia să te iubească toată lumea, de fapt, nici nu vreau asta. Prefer calitatea.

R.: Anul acesta, din martie până în mai, aţi fost în turneul Rock Jukebox, cântând hit-uri ale rock-ului mondial. A încântat publicul această idee?
A.D.: A fost ceva ce trebuia să facem. Am început să cântam pentru că nişte trupe ne-au influenţat teribil de mult. Acum am simţit că e momentul să le aducem un tribut. Am mers prin toată ţara şi am cântat, alături de prietenii formaţiei, o mulţime de hit-uri ale ultimelor trei decenii. Ne-am distrat de minune şi din câte am văzut eu şi oamenii au avut o stare pozitivă la concerte.

R.: Cum a venit propunerea să cântaţi pe scena din cadrul festivalului OST Fest de anul acesta?
A.D.: Natural! Cum să vină? (n.r. râde). Glumesc! A fost o adevărată onoare să fim invitaţi la un eveniment de asemenea calibru. Am împărţit scena cu nişte nume uriaşe din rock. Suntem fericiţi să vedem că Trooper începe să fie apreciată la adevărata valoare de către organizatorii din România. Sper că în 2013 să punctăm şi mai multe festivaluri.

R.: Ai purtat un tricou sugestiv în concertul de deschidere al turneului „Tari ca munţii“ de la Bucureşti, „Real men don’t rape“. Care a fost motivul?
A.D.: Da! Am purtat acel tricou şi cred în mesaj cu toată puterea. Urăsc legile extrem de permisive din România. Din punctul meu de vedere, violatorii şi pedofilii trebuiesc traşi pe roată. Sunt imaginea cea mai putredă a unei specii şi aşa imperfecte. Distrug vieţi, lasă oameni cu sechele, iar ei sunt închişi (daca sunt închişi) pentru 3, 4 ani… Este inimaginabil! Am discutat cu persoane care au fost violate şi trauma este de neimaginat. Pentru mulţi pare un simplu act sexual, dar nu are nici cea mai mică legatură. Am auzit oameni spunând: „Păi, fata o cerea. Tu nu ai văzut cum era îmbracată?“ Nu pot să cred că vorbesc cu astfel de oameni. Cu persoane care înţeleg că aşa este viaţa. Un om se poate îmbrăca oricum! Dacă aşa simte femeia/bărbatul să se îmbrace, aşa se îmbracă. Suntem liberi să fim cum şi ce vrem. Eu aş condamna violatorii cel puţin la închisoare pe viaţă. Sunt nişte viermi şi trebuie să ajungă unde le este locul cât mai repede. Găsesc scuze că erau beţi, drogaţi, bolnavi psihic. Dacă toate astea sunt scuze valabile, înseamnă că ne ducem dracului cu o viteză ameţitoare.

R.: Cu ce prilej l-ai întâlnit pe Roger Waters în Londra?
A.D.: Roger Waters vine în România pe data de 28 august 2013, iar eu am fost trimis de Rock FM la o conferinţa de presă ce a avut loc în Londra. Am avut şansa de a sta în preajma lui Roger. Am vorbit cu el şi am făcut câteva poze. Este o şansă pe care o ai o singură dată în viaţă.

R.: Ce veţi face după terminarea turneului, proiecte, înregistrări noi?
A.D.:Lucrăm în paralel cam la trei proiecte (n.r. râde). Să vedem ce alegem să scoatem în faţă mai repede. Este complicat în Trooper. Ne luptăm mult până luăm o decizie (n.r. râde). Aşa ne place. Vom vedea ce o să fie, însă, în mod clar, în 2013 vom lansa ceva.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.