Dacă nu aţi auzit până acum de RIUF, ar fi bine să puneţi mâna şi să vă documentaţi, mai ales dacă vă gândiţi să urmaţi o facultate în străinătate.În fiecare toamnă şi primăvară, omuleţii de la RIUF aduc în cadrul evenimentelor reprezentanţi ai universităţilor străine, unde oricine poate afla informaţiile de care are nevoie. Am stat de vorbă cu Daria, unul dintre coordonatorii evenimentelor.
R.: Cum aţi ajuns la conceptul de RIUF?
D.: În 2004, un coleg de-al meu era în căutarea unui program de studii internaţional, dar căuta ceva mai mult decât informaţiile găsite pe site-urile universităţilor, şi anume interacţiune cu reprezentanţii acestora. S-a dus în Ungaria şi a aflat că există acest program în străinătate şi a zis : „De ce nu şi în România?“. Aşa a luat naştere totul, în 2005, când a avut loc prima ediţie RIUF.
R.: Câte universităţi sunt înscrise în proiect?
D.: Anul acesta avem peste 50 de universităţi internaţionale, din peste 15 ţări.
R.: Ce rezultate a avut proiectul de-a lungul generaţiilor?
D: Rezultate au existat atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Dacă adunăm numărul de vizitatori de la RIUF de la an la an, o să observăm că sunt vreo 120.000 de studenţi, elevi, absolvenţi. Mai mult de atât, RIUF a devenit un fel de catalizator a ceea ce înseamnă număr de studenţi ce pleacă să studieze în străinătate. Dacă în 2002, aproximativ 20.000 de studenţi plecau la studii, în 2011 avem peste 24.000 de studenţi, ceea ce înseamnă că şi noi am contribuit la această creştere cu vreo 4.000-5.000 de studenţi.
R.: Destul de mulţi…
D.: Nu chiar! Nu sunt mulţi deloc, dacă stai să te gândeşti că numai 2% din studenţii ţării pleacă să studieze în străinătate. În Bulgaria, aproximativ 10% pleacă, deci mai avem de crescut. (râde)
R.: Şi cum se desfăşoară activitatea? Ştiu că reprezentanţii vin o singură zi…
D.: Eu când am ajuns aici, am lucrat ca voluntar. Contactam toate universităţile din lumea asta şi le povesteam cum studenţii români sunt foarte buni şi că ar fi foarte bine dacă ei ar vrea să participle la aşa ceva, pentru că merită. Iată că acum, pe 20-21 octombrie, la Bucureşti, şi pe 23 octombrie la Cluj, studenţii au ocazia să interacţioneze cu reprezentanţi din toate universităţile din lume. De altfel, studenţii români sunt foarte bine văzuţi în străinătate şi sunt foarte lăudaţi pentru nivelul de limbă străină şi pentru faptul că sunt foarte muncitori.
R.: Care este procedeul pe care trebuie să-l urmez ca să mă înscriu la una din universităţile participante?
D.: Este foarte important să vii la eveniment ca să strângi informaţii, pe care oricum nu le găseşti pe internet. De exemplu: documentele de care ai nevoie, termenele limită, contacte, taxe, care de altfel pornesc de la 0 (Suedia) până la câteva zeci de mii de euro. Mai avem o chestie tare la RIUF. Poţi fi admis pe loc! Vii cu dosarul şi vorbeşti cu reprezentantul universităţii la care vrei să aplici, urmând să mai iei anumite note la Bac, impuse de universitate. Avem de asemenea şi un proiect foarte drăguţ – Reviro – prin care încercăm să îi aducem pe studenţi înapoi înţară, căutând job-uri bine plătite pe domeniul lor în România. De exemplu, avem oameni care în momentul de faţă sunt angajaţi la Mars.
Pentru alte detalii, întrebări sau informaţii, accesaţi www.educativa.ro