Cineclubul Luni de Film: Reconstituirea

Cineclubul Luni de Film revine în forţă în cea de-a doua zi de luni din fiecare lună!!

Luni, 11 aprilie 2011 la ora 19:00 vă aşteptăm la proiecţia specială a filmului Reconstituirea de Lucian Pintilie, la care îi vom avea ca invitaţi pe actorul George Mihăiţă şi criticul de film Florin Barbu.

Reconstituirea este unul dintre cele mai remarcabile filme din istoria cinematografiei româneşti, a cărui regie este semnată de Lucian Pintilie, unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru şi film din România. Bazat pe nuvela cu acelaşi nume scrisă de Horia Pătraşcu, scenariul porneşte de la un fapt real petrecut în anii ’50 pe malul Timişului, în judeţul Caransebeş. Filmul a fost interzis de regimul comunist după ce a rulat puţin timp prin cinematografe de periferie şi s-a dovedit un succes. Relansat după ’89, filmul se bucură şi azi de o deosebită apreciere din partea publicului şi a criticilor de specialitate. Din distribuţie fac parte nume sonore ale scenei româneşti: George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Emil Botta, Ileana Popovici, Ernest Maftei şi George Constantin.

“Este primul film, ca operă de artă, care în ton ironic, maliţios, cinic, ne introduce în infernul românesc, moral şi spiritual, în labirintul băşcăliei, varianta specific românească şi degradată a spiritului balcanic. Pretextul fiind reconstituirea în scopuri ipocrit educative a unui delict minor de către procuratură, miliţie, cu sprijinul unei echipe de cineaşti..” (Mircea Dumitrescu).

Cineclubul Luni de Film este organizat, începând din noiembrie 2010, de către Asociaţia Culturală Macondo, cu sprijinul Arhivei Naţionale de Filme, al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Muzeului Ţăranului Român.

Preţul unui bilet întreg la cineclub este de 10 lei, iar al unui bilet redus, pentru studenţii până în 25 de ani, de 7 lei.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.ncrr.ro sau, pe Facebook, pagina Noul Cinematograf al Regizorului Român şi pagina cineclubului Luni de film.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *