Cartile… puse la locul lor!

bookland

bookland

Într-o Românie în care “cantitatea” de lectură pe cap de locuitor este net inferioară consumului de televiziune și tabloide/infoteinment, foarte puțini au curajul să investească în proiecte culturale ample pentru a reintegra cartea în viața de zi cu zi.

În acest context de competivitate multimedia, cartea trebuie să facă eforutri considerabile pentru a ieși în calea oamenilor, pentru a le atrage atenția și pentru a-i ademeni să o deschidă.

Târgul de carte urban BookLand a pus problema într-un mod cu totul nou și intuitiv: a adus cartea unde alții nu s-au gândit, în locul în care oamenii sunt deja – în mall-uri. Ca orice act de pionierat, unii ochi au privit proiectul cu scepticism, pentru că, în fond, locul cărții este pe un piedestal la care au acces doar “aleșii”. Ei, târgul ăsta e altfel, vrea să coboare cartea din “turnul de fildeș” și să o aducă mai la îndemâna pasionaților de lectură și să o apropie de cititorii ocazionali.

Lansat în aprilie 2011 la București, târgul de carte urban BookLand a reunit peste 40 de expozanți si 100.000 de cumparatori, dovadă că bucureștenilor le lipseau târgurile cu iz cultural. Ceea ce le-a dat organizatorilor încredere să extindă proiectul la început de toamnă și în țară sub forma unei caravane a cărților în 9 orașe (Constanța, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Arad, Timișoara, Sibiu și Brașov). Și ca să dea cărților o viață socială până la capăt, târgul a revenit în iarna la București.

În tăvălugul mutarilor dintr-un mall în altul, BookLand s-a extins și în versiunea online: librăria www.book-land.ro care din primele secunde ale accesării arată cititorului ca preferinţele sale de lectură sunt întotdeauna importante. Cel mai interesant aspect este filtrul de cautare al titlurilor, ajustabil după criteriul editurii/producătorului, autorului/artistului, preţului şi genului din care titlul face parte.

Dacă ar fi să ne jucăm cu extrapolările, BookLand are ceva din nebunia lui P.T. Barnum și din viziunea lui Gutenberg. Atât timp cât cartea e ajutată să reintre în sfera de activități cotidiene, să tot fie astfel de proiecte!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *