Filosofie de clasa medie

Coltul Meu

de Răzvan Băltărețu – cititor

Care cum este lasat sa scrie naste o idee majora pentru populatie, o maxima de gandire pe care si-o preaslaveste in timp ce se inconjoara de toti care-i saluta ideea. Care licean este lasat mai liber in exprimare o da in sentimentalisme, o da in mari descoperiri ale gandirii umane, ale logicii sentimentului pe care sa-l descompuna el in partile-i componente. Lectie de viitor: nu tratati nimic inteligent si interesant in ce scrieti!. Stiu foarte bine ca internetul imi distruge viata, de-aia stau pe siteuri de filme porno si de socializare, pentru ca pot, pentru ca oricum ma afecteaza, astfel ca decat sa fiu un pustnic mai bine merg cu valul. Nu sunt un ecologist emasculat care nu stie ce-i aia selectie naturala dar se trezeste ca lupta pentru cauza balenei albastre sau pentru ursul Panda. Bai, daca vor sa traiasca trebuie sa merite, nu suntem noi de vina ca ei nu se inmultesc, nu suntem noi oamenii de vina ca sunt atat de idioate animalele astea ca nu tin la pielea lor.

Care cum da de o fata rascracita prin vreun pat, se crede indreptatit sa vorbeasca de iubire si sa trateze la modul cel mai serios acest sentiment pe care filosofii se chinuie de mii de ani sa-l desluseasca. Bai, de fapt iubirea ce-o simtiti este o erectie care vine cu putere in zori, dispare apoi, iar descarcarea de iubire se cheama ejaculare precoce. Mai vine tipul liceanului care imi spune mie sa-mi traiesc visele. Normal ca mi le traiesc, daca mi le cladesc le voi trai, iar daca nu le traiesc, sa fii sigur ca te injur atunci cand imi spui ca: “nu ti-ai trait visul/ nu te-ai luptat pentru el”. E visul meu, daca nu e destul de puternic incat sa ma lupt pana la moarte pentru el, atunci nu merita. Faptul ca imi spui sa-mi traiesc visul e ca si cum un profesor mi-ar zice: “esti la scoala ca eu sa te invat”. E na, si eu care credeam ca vin pentru a studia arhitectura cladirii, pentru a observa zborul fluturilor pe langa neon.

Deci ia-te mai in serios liceanule, iubirea nu esti primul ce-o descopera, dar fii primul care nu-si da cu parerea la modul cel mai profund despre ea. Citeste o carte, traieste in povestea aia, apoi inchide-o si revino-ti la nivelul actual al societatii. Acest joc cu iubirea, caci este cel mai abordat subiect, se termina la nivelul asta: am inceput liceul, toate fetele se dadeau mai virgine, mai neprihanite, acum il termin si cele ce vin nu stiu cum sa se dea mai contropite de placerea sexului. Se cred chiar niste invatate in acest domeniu.

Recommended Articles

5 Comments

 1. “Lectie de viitor: nu tratati nimic inteligent si interesant in ce scrieti!” sa inteleg din asta ca scrii doar pt tine, nu scrii pt a fi citit. omule, de ce mai scrii?

 2. @ anonim … nu cred ca e intelegi bine. Consider ca cititorul Razvan Baltaretu a vrut sa sublinieze altceva…insa Razvane…am si eu o intrebare… Filosofia asta medie despre care ai incercat sa scrii… o stii doar din carti? “Citeste o carte, traieste in povestea aia, apoi inchide-o si revino-ti la nivelul actual al societatii.” sau tu chiar stii ce-i iubirea de ti-ai permis sa scrii despre ea, la un astfel de nivel?

  1. Robert ti-a raspuns intr-un mod mai frumos la intrebarea ta.

   Ce am scris despre iubire este prin ochii mei, dar deja daca incepi sa-mi privesti astfel articolul ai pierdut din vedere esenta. Nu dau definitii in articolul, doar spun sa se mai puna stop la toate incercarile de a defini sentimentele umane. Ia-l ca atare articolul, dar in niciun caz nu-ti explica iubirea. Este prea complex sentimentul, iar eu cu prea putina experienta, ca sa-i dau o definitie.

   Iubirea o simti? Bravo, nu esti primul, cu siguranta nu ultimul, nu mi-o defini, vreau s-o descopar singur in felul meu. Cum fiecare sofer are stilul lui, asa fiecare are “stilul” sau de a iubi. (Cam asa)

   1. Hmm. Corect. Mi-a placut ce a spus Robert. Si imi place ca in comentariul tau se simte acel calm de care ar avea nevoie replicile tale. 🙂

 3. Eu nu sunt de acord cu defnitia ta a iubirii, dar sunt de acord cu ideea in care oamenii o dau in articole pline de sentimentalisme, de parca ei ar fi singurii de pe pamant ce simt iubirea.

  Poate ideea este ca iubirea este o chestie intima, ce ar fi bine ca fieare sa o pastreze pentru el ci sa nu incerce sa o exprime prin articole penibile. Pana la urma, iubirea este o treaba subiectiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.