
foto: Ion Mateş – fotoreporter
17 ani de experienţă vitală mi-au fost necesari pentru a-mi da seama că detaliile fac diferenţa.
Probabil că multe adolescente s-au uitat de cel puţin doisprezece ori pe an în oglindă şi s-au strâmbat fiindcă nu le plăcea ceea ce vedeau. Voi, fetelor, când vi se întamplă asta, vreţi să schimbaţi ceva, nu? Poate bluza, pantalonii, fusta sau chiar sutienul. Eu, una, vă sugerez să nu uitaţi de cele mai mici accesorii. Chiar dacă eşti o fată contra feminităţii, o pereche de cercei mici, din aia ştiţi voi, lipiţi de ureche, nu din aceia care atârnă, vor face diferenţa indiferent că sunt acaparaţi cu podoaba voastră capilară (părul). Amuzant sau nu, orice fel de accesoriu mic, fie că este un inel, un lănţişor la baza gâtului, vă vor oferi un alt aer. Spun asta deoarece-s de părere că la baza încrederii de sine stă lejeritatea pe care o simţi fizic. Iar lejer nu înseamnă tricou larg şi pantaloni mulaţi, ci exact aşa cum te simţi tu bine astfel încât să poţi socializa cu zâmbetul pe buze.
Nu mă îndoiesc că voi, fetelor, nu eraţi în cunoştinţă de cauză, dar poate cine ştie… Acum băieţii vor asocia mesajul cu detaliile de care au ei nevoie ca să nu se strâmbe atunci când îşi reflectă chipul, dimineaţa, în oglinda de la baie.
Astea, pentru mine, sunt, oricum, nişte detalii de care avem nevoie zilnic. Dar în viaţă, uneori, dăm de realizarea unor planuri palpabile sau morale. Unele ne pot scoate în evidenţă isteţimea sau ne pot distruge neuronii unul câte unul :). Însă, paradoxal, şi isteţimea are preţul ei de care se agaţă. Bineînţeles că de cel din tine, din creierul tău, iar la sfârşit când termini de realizat o prezentare PowerPoint, să zicem, pentru o materie predată în liceu sau de scris un articol despre ceea ce faci tu în timpul liber, cât mai eleborat, îl vizualizezi, poate mai citeşti şi printre rânduri şi gata.
Nu ezita, totuşi, să ceri părerea şi altor persoane. Îţi zic din proprie experienţă că îţi pot găsi mici erori, care nu ţin neapărat de informaţia introdusă, ci chiar de structura planului tău. Crede-mă că un „tab“ îţi poate schimba estetica respectului pe care îl vei căpăta, fie printr-o notă bună, fie prin aprecierile de la foarte mulţi oameni, de la care nici nu te-ai fi aşteptat.
Mda, astea sunt detalii de care trebuie să ţii cont uneori… dar mai sunt şi problemele care apar spontan şi rar, iar, într-o secundă, tensiunea îţi zăpăceşte calmul, lăsându-te fragil în faţa unui travaliu chinuitor. Efortul ăla de a trece peste orice fel de dificultate cu sânge rece şi stăpânire de sine. Ai grijă să nu îngheţi, dacă alegi să fii rece. Totul se rezumă la detalii, întrucât dacă ştii câtă indiferenţă să exerciţi, poţi rămâne o persoană stabilă care ştie să îşi vizualizeze itemul rezolvat după o perioadă de timp. Nu da cu pumnul când eşti tensionat, căci detaliile ţin de gândire versată, în situaţii din astea de criză :).