Suntem destul de mulți elevi sub oblăduirea sectorului 4 care au nota 10 la purtare. Și nu numai la purtare, ci și în restul rubricilor din catalog, sub care stau înscrise cu roșu medii frumușele.
Dar nu contează.
Elevul din sectorul 4 se străduiește test după test, săptămână după săptămână, semestru după semestru să învețe și la materia aia ce nu-i va trebui vreodată, să memoreze cuvintele anoste pentru ascultare (pe care le va uita a doua zi), să nu adoarmă cu capul pe bancă pentru că a stat din nou până târziu să învețe. Se duce la olimpiadă, iar multe luni mai târziu tot așteaptă să-i fie decontați banii pe care tot el a trebuit să-i plătească pentru biletul de tren. Participă la concursuri. Face de toate.
Dar nici asta nu contează.
La final de semestru, elevul din sectorul 4 are o medie generala mare. Își zice ”Semestrul ăsta ne dau burse, să vezi!”. Însă, când apar listele cu bursierii, își dă seama ce copil naiv a putut să fie. Cum a putut să supraestimeze generozitatea sectorului în care învață?
La noi în 4, doar cei cu 10 iau de obicei bursă.
Așa era până acum.

Ilustrație de Maria Rădulescu
Primarul Daniel Băluță a declarat în repetate rânduri că susține doar elita – Rădulescu Nicolae-Alexandru, vicepreședinte AEBI
O afirmație de doi bani în urma celor întâmplate – mai nou, elevii cu performanțe la olimpiadele școlare primesc o bursă în valoare de 50 de lei pe lună, ceea ce este dureros având în vedere ce presupune o olimpiadă, îndeosebi etapa națională.
Olimpiadele naționale constau într-o muncă formidabilă. Liste lungi de manuale pe care trebuie să le știi pe de rost, cuprinzând o cantitate imensă de materie care trebuie stăpânită la perfecție; exercițiu constant, neepuizat, pentru a fixa informația; stres continuu, acompaniat de o senzație de lașitate provocată de gândul ”nu o să mă descurc”; teama că nu ai citit destul, că ai uitat tot. Și totuși, cumva, după multe săptămâni, când ai subiectul de olimpiadă în față, reușești să îți stăpânești emoțiile și durerea aia sâcâitoare pe care o ai în stomac, iar la final, să fii în capul listei.
Elevii care trec prin acest bildungsroman nu fac parte din elită? Ei nu merită mai mult?
Unii ar putea spune că exagerez, că în capitolul 1 din criteriile generale de acordare de burse a elevilor din învățământul preuniversitar de stat, la dispoziții generale, articolul 3 și 4 se menționează următoarele:
Art. 3. ̶ (1) Bursele se acordă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar, potrivit prevederilor art.105 alin.(2) din Legea educației naționale nr.1/2011.
(2) Bursele se acordă în limita fondurilor aprobate cu această destinație.
Art. 4. ̶ Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului județean /consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București.
La o adică, dacă atât poate bugetul primăriei, cu atât ne vom mulțumi.
Doar că primăria poate. Dar nu vrea.
În iarnă, în urma anulării protestului din data de 13 februarie organizat de elevii din sectorul 4 (pentru a ne cere dreptul la burse), domnul primar Băluță a avut o întâlnire cu membrii ai consiliilor elevilor din licee ca Șincai, Creangă, Eminescu, dar și AEBI etc, în cadrul căreia s-au stabilit următoarele chestiuni: formarea unui grup de lucru alcătuit din elevi și reprezentanți ai primăriei, grup ce avea ca rol elaborarea unui proiect al consiliului local prin care erau stabilite numărul, criteriile și cuantumul burselor pe care primăria sectorului 4 le va acorda elevilor, dar și faptul că primăria a înaintat ca bază de calcul pentru burse o sumă cuprinsă între 13 și 15 milioane de lei (primăria ne-a oferit 9 milioane de lei în plus !! – oare unde fuseseră până atunci?), iar toate documentele și informațiile necesare vor fi puse la dispoziție de primărie.
Proiectul HCL pentru burse a fost făcut, deși a întâmpinat dificultăți , pentru că datele necesare au fost primite cu întârziere. Bursele cerute au fost decente (cât permitea bugetul). Dar din nou, am fost naivi să credem că ar exista cineva care va lua în seamă acest proiect.
În urmă cu câteva zile, grupul de lucru a solicitat o întâlnire cu toți consilierii locali, solicitare care a fost amânată, din motive logistice, sala fiind pusă la dispoziție abia pe 11 iunie, marți. Încă o dată, încasăm un pumn în burtă, pentru că pe 7 iunie a fost adăugată pe ordinea de zi a consiliului luni, în data de 10 iunie, proiectul HCL pentru burse. Bursele aprobate sunt cele ale domnului Băluță. Mediile de la 8,50 la 8,99 primesc 30 de lei; mediile de la 9,00 la 9,49 – 60 de lei; mediile de la 9,50 la 9,99 – 90 de lei; media 10- 200 de lei; bursa de performanță-50 de lei.
Umiliți din nou și din nou, ignorați timp de 8 ani (din 2011, doar elevii cu media 10 au primit burse de merit), nu putem să nu ne uităm cu jind la colegii noștri din alte sectoare. Să luăm exemplul sectorului 1: bursa de performanță- 600 lei/lună ; bursele de merit- 400 lei/lună pentru mediile cuprinse între 9.50 și 10, 300 lei/lună pentru mediile cuprinse între 8,50 și 9,49, 300 lei/ lună pentru elevii care au obținut locurile I, II, III etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației Naționale sau celor care au obținut locuirle I, II, III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de minister ; bursă de studiu – 300 lei/lună ; bursă de ajutor social – 300 lei/lună.
E tare greu să fii elev în sectorul 4. Iar întrebările pe care ni le punem sunt multe. De ce nu sunt folosite fondurile europene pentru investiții, bugetul local să aloce astfel o sumă corectă pentru bursele noastre? De ce trebuie să ne luptăm tot timpul pentru ceea ce ni se cuvine? Cum de în alte sectoare se poate?
Domnule Băluță, noi de ce nu?
#noisuntemșincai
Text: Ștefania Brezan
Ilustrație: Maria Rădulescu