Cum sa iti cauti o slujba

Rubrica_Cum_Sa

de Arina Lazăr – redactor

E adevărat că firmele sunt din ce în ce mai puţin dispuse să cheltuiască suplimentar, şi-atunci caută colaboratori pe termen limitat. Cu toate astea, problemuţa noastră este că niciunul din noi n-are suficientă experienţă şi nici carte de muncă, probabil, ca să se angajeze ca lumea. Mai jos sunt câţiva paşi prin care să îţi găseşti o slujbă de care te poţi folosi şi câţiva ani după.

Research – caută ONGT-uri care te ajută să îţi găseşti un job sau alte organizaţii care ar putea să plătească liceeni să lucreze. Nu ne gândim aici la McDonald’s, la împărţitul de pliante sau la babysitting neapărat, ci mai degrabă încearcă în locuri cu mai puţini muşterii tineri. De exemplu, muzee, baruri, locuri de joacă pentru copii, restaurante, case de bilete, magazine, publicaţii – astea sunt job-uri adevărate în care poţi să-ţi faci ucenicia pentru ce vrei să faci mai departe. Păcat că nimeni nu se prea duce să încerce la ele. Vreau să spun că doar pentru că la Mec au flyere pentru tineri şi e comod să ne angajăm la ei, nu e neapărat cea mai bună variantă.

Search – interesează-te pe unde poţi, foloseşte toate „pilele“ pe care le ai tu sau cu care poţi să iei legătura. Oricum, pilele astea nu se obţin decât prin servicii şi deci, lucrând, faci rost de propriile tale cunoştinţe, de care te poţi ajuta mai târziu.

Scrie un CV cu care să aplici în cât mai multe locuri sau postează-l pe ejobs.ro. Acolo găseşti o sumedenie de firme care sunt dispuse să angajeze tineri pentru tot felul de chestii. Dacă nu, să ştii că oricând poţi să mergi să baţi la uşile organizaţiilor în care vrei să lucrezi. Se poate ca aşa să le atragi atenţia şi mai mult şi să fie şi mai interesaţi de tine.

Voluntariat – poţi, înainte de toate, înainte de a-ţi căuta o slujbă, să faci voluntariat pentru diverse organizaţii, cum e Crucea Roşie sau alte ONGT-uri, în orice domeniu. Sunt ONGT-uri care se ocupă de orice. Voluntariatul e printre lucrurile care dau cel mai bine într-un CV pentru facultate şi de aici îţi iei experienţa pentru job-urile pe care urmează să le practici.

Recomandă-te – de peste tot unde lucrezi sau faci voluntariat, zbate-te să obţii o scrisoare de recomandare de la angajator. O să ai nevoie de scrisorile astea la fel de mult cum ai nevoie de diplome ca să intri la facultate. Pentru asta, e nevoie să depui nişte efort la muncă şi să laşi o impresie frumoasă. De asemenea, de fiecare dată când faci un lucru bun cu o slujbă, întreabă dacă poţi să le foloseşti numele ca referinţă pentru alţi angajatori.

Treaba e că slujbe pentru tineri se pot găsi, numai că unele nu sunt neapărat cele mai comode sau cel mai la îndemână de găsit. Cu toate astea, încearcă să gândeşti larg. Am dat de curând peste o poză cu un sicriu pe care scrie „You’ll have a whole eternity to think inside the box“. Cred că despre asta e vorba.

Recommended Articles

7 Comments

  1. “încearcă în locuri cu mai puţini muşterii tineri. De exemplu, muzee, baruri, locuri de joacă pentru copii, restaurante, case de bilete, magazine, publicaţii” – chiar mă uitam consternat că la baruri mă servesc doar moși și babe, la locurile de joacă sunt numai adulți de vârsta a treia, iar la magazine (cele de haine, să zicem) văd numai babe ofilite de viață.

    Și cu asta am zis totul.

    1. Sfantu, da fa si tu nuiste cancer, ceva 😀

      1. Am făcut, e own-body-made, vrei și tu?

  2. Paf!
    Zi-mi, cati din pustii care ar putea la fel de bine sa lucreze in baruri si la locurile de joaca impart fluturasi?

    1. Sunt mulți, dar li se pare mai ușor împărțitul de fluturași decât servitul la mase sau statul cu copii. În baruri se câștigă bine, dar la locurile de joacă iei mai mult ca la fluturași?

      1. Mese*. Prea te dai intelectual.

        1. Într-adevăr, și-ți mulțumesc. Nu mă pot da ceva ce sunt deja :)). Da, sunt arogant, deci ia-o ca pe o glumă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *