Vara aceasta a fost una pe care nu o să o uit niciodată. M-am întors acasă, în India, și m-am revăzut cu familia mea după trei ani! Și chiar când eram acolo, pe 28 iunie, primesc un mail în care scria “Felicitări, ești unul dintre castigătorii competiției de la DiscoverEU și primești șansa de a pleca cu Interrail pentru 7 zile de călătorie!”.
Mesajul acesta mi-a făcut toată ziua. Fast forward la partea după ce i-am convins pe ai mei să mă lase să călătoresc singur și după ce am ales toate destinațiile, pe 18 septembrie am plecat spre Budapesta.
În acest articol o să vă împărtășesc niște tipsuri- unde să mergeți, ce merită vizitat și cum să ajungeți dintr-o parte în cealaltă a acestui oraș despărțit de către Dunăre.
Castelul Buda
Castelul Buda a fost reședința mai multor regi maghiari și a fost construit în 1265, în stil baroc. Locul a fost ars de trei ori și a trebuit restaurat, o dată în 1749 și apoi în 1769. În prezent, el adăpostește Muzeul de Istorie și Galeria Națională, fiind una dintre cele mai frumoase clădiri pe care le puteți găsi în Ungaria.
Biserica Matthias
BBiserica Matthias este o biserică romano-catolică construită inițial în stil romanesc, în 1015, de regele St. Ștefan. Cu toate acestea, nu există nicio evidență al acestui stil în prezent, deoarece biserica a fost distrusă de mongoli în 1241. A fost reconstruită în stil gotic în secolul al XIV-lea, iar în secolul al XIX-lea a fost numită după regele Matthias, care a renovat-o și a extins-o.
Podul Szechenyi
Podul Szechenyi, mai bine cunoscut ca Podul cu Lanțuri, este primul pod construit pe Dunăre, în Ungaria, și unește Buda cu Pesta. În partea stângă a podului găsești semnul de 0 km și Funicularul care te duce la castelul Buda, iar pe partea dreaptă se găsește Parlamentul și Academia Maghiară de Științe. Pe acest pod pot să zic că am trăit cel mai frumos apus!
Bazilica Sf. Ștefan
Unul dintre cele mai frumoase locuri vizitate de mine, Bazilica Sf. Ștefan este a III-a cea mai mare biserică din Ungaria și a fost numită după primul rege al Ungariei.
Un fun fact despre această biserică: când regele Ștefan a murit și a fost pus într-o criptă, corpul lui, ca al oricărui om normal, s-a degradat după o sută de ani. Dar ce era special la el? Chiar după atâția ani, mâna lui dreaptă era în aceeași condiție ca atunci când acesta a murit.
Această mână încă se găsește în Bazilică și în fiecare an, când se sărbătorește ziua bisericii, mâna regelui este scoasă și se face o paradă prin oraș la care vin mii de oameni, iar ziua se termină cu artificii ( am ratat cu o zi sărbătoarea! 🙁 ).
Aici găsiți poze de la Bazilică făcute de mine:
Gelarto Rosa
Gelarto Rosa este un loc unde se găsește înghețată. Ce caută un magazin de înghețată pe lista mea de locuri care merită vizitate? Deoarece aici am mâncat cea mai bună înghețată din viața mea, iar ce este special la această înghețată este forma de trandafir în care este pusă în cornet pentru a fi păstrată textura cremoasă.
În plus, este făcută doar din produse organice! Pentru doar 3 euro poți să iei 3 gusturi diferite. Cele pe care le-am încercat eu au fost căpșuni, mango și zmeură și după părerea mea, au fost Raiul pe pământ.
Elizabeth Square
Elizabeth Square, din Deak Ferenc ter, este un loc foarte aglomerat, pe timpul zilei, iar seara este unul dintre cele mai frumoase locuri din oraș, unde se găsesc fântâni, cafenele, Budapest Eye ( ca London Eye), dar și barul Akvarium.
Acesta se află sub o piscină mică ( DA! Sub o piscină), unde sute de oameni vorbesc, beau și râd. Există muzică live, snacks-uri și băutură bună, deci ceva pe placul tuturor. Iar dacă ești în căutarea unui loc pentru o întâlnire, this is your place 😉
Băile termale Szechenyi
Cel mai mare complex termal din Europa, Szechenyi se gasește în City Park ( încă un loc care merită văzut!). Apa de aici provine din două izvoare termale cu temperaturi de 74 și 77 de grade!! Există 3 piscine în exterior și 15 înăuntru.
După ce am ieșit din Szechenyi pot să zic că toate durerile din corpul meu au dispărut. Intrarea este de 15 euro, dar experiența care te așteaptă merită fiecare bănuț.
Szimpla Kert
Szimpla Kert este un ruin pub mare, cu obiecte nepotrivite și cu un Trabant nefolosit, cu muzică, mâncare, o piată și o grădină. Este un loc faimos din Budapesta, fiind preferat mai ales de turiști. La micul dejun, am încercat clătitele și freshul de portocale. A fost foarte bun și prețurile au fost rezonabile.
Modalități de transport
Legat de cum să ajungeți dintr-un loc în celălalt, tot ce recomand este să luați la pas orașul, deoarece nu este atât de mare. Însă puteți folosi și transportul public. În loc să luați doar o călătorie pe o linie, care costă 1 euro, recomand să luați abonament de zi sau de cât timp stați acolo. Eu l-am luat pe cel de 4 zile și m-a costat 15 euro pentru călătorii nelimitate, cu orice modalitate de transport, inclusiv metroul.
Mențiuni speciale
Alte locuri pe care le-am vizitat sau despre care am auzit, însă pe care nu am reușit să le văd, sunt Parlamentul, Fisherman’s bastion (aproape de biserica Matthias), Cartierul Evreiesc,, Citadela de Budapesta, Margaret Island, Hungarian State Opera, City Park, House of terror și Shoes on the Danube bank.
Un alt lucru pe care l-am încercat este Free Walking Tour. Am avut un ghid foarte simpatic, care ne-a arătat toate locurile speciale începând cu Bazilica și terminând cu Biserica Matthias.
Ca să închei acest articol într-o notă pozitivă, vreau să îi mulțumesc fratelui meu mai mare, Rahul, fără ajutorul căruia nu aș fi ajuns în acest oraș, care mi-a furat sufletul. Vă promit că nu o să regretați decizia de a merge în Budapesta.
Text de Tushar Advani
Sursa foto: https://www.likealocalguide.com/, https://welovebudapest.com/, arhiva personală