Teatrul – O alta viata

teatrul-o alta viata

teatrul-o alta viata

de Sara El Habashi – colaborator
foto: Andrei Lumpan – seminarist foto

Oare câţi dintre voi s-au întrebat vreodată ce înseamnă cu adevărat teatrul? Credeţi că este doar o meserie din care câştigi bani mai mulţi sau mai puţini şi devii cunoscut în întreaga lume? Dacă da, atunci vă înşelaţi cu siguranţă.

Pentru început, o definiţie suncintă, teatrul este un spectacol în care actorii reprezintă personaje pentru a fi privite din exterior (de către public), într-un timp şi spaţiu limitat. Dialogurile scrise se numesc „piese de teatru“, dar există şi teatru fără scris/fără cuvinte, folosindu-se de mimă şi dans. Există mai multe genuri teatrale: comedie, dramă, romanţă, tragedie. Toate acestea alcătuiesc o altă lume.

Plecând de la ultima frază, „Toate aceastea alcătuiesc o altă lume“, reiese de fapt adevăratul sens al teatrului. Să joci teatru este unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le poate avea cineva, deoarece acesta îţi oferă oportunitatea de a fi altcineva, de a trăi o altă viaţă, de a vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă. Pe scurt, trăieşti viaţa unei persoane necunoscute. Poate sună ciudat, dar chiar aşa este. De exemplu, ai de interpretat un om rău, arogant, profitor şi cu un caracter foarte urât, iar tu eşti total opusul lui. Este o şansă de a vedea cum este să fii aşa şi ce cred ceilalţi oameni despre el sau să vezi cum gândeşte el (prin fapte, replici) sau punctul lui de vedere. Un alt exemplu, un burghez sau o marchiză, poţi să guşti puţin din viaţa lor sau te poţi întoarce în timp, să trăieşti clipe din vremea comunismului sau viaţa unui englez de la 1800.

Teatrul îţi oferă prilejul de a experimenta noi lucruri, de a te cunoşte mai bine, de a te dezvolta, de a fi încrezător în forţele proprii şi de a scăpa de frica de vorbit în public. Îţi dă încredere în tine, pentru că te supune unor provocări mai mereu, iar tu trebuie să le depăşeşti dacă vrei să iasă totul bine, iar spectacolul să ridice o sală întreagă în picioare şi automat realizezi că poţi să faci ceva ce nu credeai că vei realiza vreodată.

Vorbind acum despre spectacol, cel mai bun moment al întregului proces este finalul acestuia, mai precis, reacţia publicului. De ce? Deoarece atunci când vezi că toată sala este în picioare şi un val de aplauze intense răsună în toată încăperea, ştii că toată munca a meritat şi a fost apreciată, iar când fiecare actor vine pe rând şi este aplaudat de mulţime, totul pare ca de vis pentru interpret. Este un sentiment magnific pe care nu toată lumea îl poate simţi.

Ca să nu mai lungesc, teatrul este o artă şi un prilej de a fi altcineva, este ca o mască pe care ţi-o pui şi automat devii altcineva. Este un mic univers unde te poţi refugia de viaţa de zi cu zi şi de toate problemele ei.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *