
foto: Ana Diaconu – fotoreporter
„Este suprimarea cuvântului care îi dă puterea, violenţa, răutatea“. Prin prisma faptului că vrei să anulezi adevarata semnificaţie a unui cuvânt, înţelegi ideea greşită şi preferi să răspunzi agresiv, violent. Prin alegerea cuvintelor, de fapt prin cuvinte, îţi poti decide paşii pe care îi faci, deciziile pe care le iei, impresia pe care o laşi. Absolut totul este influenţat sau într-o idee mai dură, controlat de cuvinte, iar într-un mod paradoxal, faptele te definesc.
Acum să ne gandim, ce vreau să spun prin suprimarea unui cuvânt? Ei bine, suprimare înseamnă: anulare, suspendare, dispariţie. În momentul în care împiedici libera exprimare, se naşte ura în societate, o revoltă individuală care eventual se manifestă cu ajutorul unei mase de oameni ce luptă pentru acelaşi drept.
Lipsa de comunicare între generaţii a dus la confuzii, conflicte globale, schimbări demografice grave şi mii de probleme sociale, rasiale, etc.
Ce vreau să spun prin intermediul articolului este un clişeu dictat de intelectualii întârziaţi ai pămâtului, dar este adevărat. Violenţa generează cu adevărat violenţă, iar stiloul este cu siguranţă mult mai puternic decât o sabie. Educaţia este importantă, cultura la fel şi observ, din păcate, cum se evită astfel de elemente în ziua de azi. Trezirea spirituală este importantă şi când spun asta, mă refer la o conştientizare a potenţialului unui om în gândire, în fapte.
Există atât de multă mizerie în societatea în care trăim, încât uităm foarte uşor ce merită cu adevărat atenţia sau dăruirea noastră.
Comunicarea fără impedimente şi exprimarea liberă a unei opinii, dar nu într-un mod ostil, rezolvă un conflict care poate degenera în ceva serios, pentru că unele situaţii, deşi nu par, sunt nişte bombe cu ceas şi sunt menite să explodeze la cea mai uşoară neînţelegere.
Nu avem dreptul să criticăm şi să judecăm un om pentru credinţele lui, de orice natură. Iar răspunsul cu aceeaşi monedă este inutil, pentru că demonstrezi aceeaşi lipsă de etică, cu care te-a tratat rivalul tău şi perpetuează conflictul. Poţi să controlezi situaţia în favorea ta, pentru că prin inteligenţă, şi nu prin agresivitate de primată, poţi să câştigi un conflict.
Uităm majoritatea timpului că am ajuns în secolul 21, cu chiu şi vai. Unii oameni s-au luptat pentru lucrurile şi principiile de care noi ne bucurăm astăzi, nu merită să terfelim truda lor.
Totul se rezolvă cu cap, răbdare şi prin cuvinte.