Saptamana altfel – Risipa de zel sau nu?

Saptamana altfel – Risipa de zel sau nu?

Saptamana altfel – Risipa de zel sau nu?

de Ana Pârvu – colaborator
foto: Antonia Panaitescu – fotoreporter

După cum bine ştiţi, săptămâna 1-5 aprilie 2013 este dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului național: „Să știi mai multe, să fii mai bun!“, organizat de Ministerul Educației Naționale. Aşadar, în această săptămână nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unitățîi de învățământ, ci după un orar „foarte special“, menit să integreze elevii, fie ei din învăţământul primar, gimnazial sau liceal, în diverse activităţi gata să le testeze cu totul alte aptitudini.

Preluată după modelul occidental, această săptămână indispensabilă pentru culturalizarea şi autodepăşirea elevilor, are loc chiar înaintea mult-aşteptatei vacanțe de primăvară. Prea multă ironie într-o singură singură frază? Ei bine, poate!

Nu mă înţelegeţi greşit, ideea în sine este chiar demnă de lăudat. În străinătate, în numeroase ţări, în care accentul nu cade pe cantitate, ci pe calitate, în care memoria nu primează în detrimentul logicii, există săptămâni altfel cu nemiluita, tocmai de aici şi relaxarea şi randamentul ridicat al elevilor din ţările respective. La noi însă, fie numai şi în această săptămână organizarea este tipic românească, se putea altfel…? Pe scurt, este suficient să întrebi câţiva elevi din licee diferite, nici măcar oraşe diferite, şi o să vezi că pe puţin trei din zece au frecat mentă, încă vreo patru-cinci care poate au mers la activităţi suportate din buzunar, că nici nu se pune problema de finanţare a acestor super programe, iar restul care poate sunt mai norocoşi au avut parte de un program bine pus la punct, dar pentru care nu i-a consultat nimeni, aşadar deja ține de noroc dacă i-au nimerit sau nu la activităţi.

Are rost să mai menţionăm de elevii din mediul rural care nu au nici măcar norocul de a se bucura de ce este normal şi firesc pentru alţii în general?

Din punctul meu de vedere, când sistemul educaţional va atinge un nivel decent, când fondurile alocate educaţiei vor fi măcar suficiente, dacă nu îmbelşugate, atunci ar merită într-adevăr punerea la punct a unui astfel de program care să asigure activităţi, fie ele de orice natură, tuturor elevilor, indiferent de liceul în care se află, nemaifiind practic o „chestie“ de noroc dacă fac ceva sau nu.

Până una alta, dacă e să vorbim la nivel extins, ţinând cont de cum a ajuns şcoala la momentul actual, fie numai prin prisma diferenţei enorme între ce se predă şi ce se cere, poate că mai bine ne-am dori direct o viaţă altfel, şi nu doar o săptămână.

Până vor fi realizabile însă toate acestea, noi să fim sănătoşi şi o săptămână altfel cât mai plăcută!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *