Sanatate in trei coordonate


Sănătate în trei coordonate

de Silvia Petre – redactor
foto: Marius T. Stoian – seminarist foto

Trăim într-o societate în plină dezvoltare, în plină ascensiune. Odată cu acest „boom“ vine şi o serie de probleme, cărora ne este din ce în ce mai greu să le facem faţă; o parte din ele fiind de ordin fizic – sănătatea. Fiecare etapă din viaţa unui om vine cu problemele specifice, iar vârsta adolescenţei nu scapă de ele.
Să luăm un exemplu banal: un licean ce fumează încă din clasa a noua. Nu este deloc tipul sportiv şi nici nu are un regim alimentar foarte sănătos. Instructorul Pavel Iulian este de părere că mai întâi ar trebui descoperite motivele pentru care liceanul face lucrul acesta. În majoritatea cazurilor, motivele invocate sunt fie plictiseala, fie influenţa anturajului. Însă, înainte de a se lăsa de obiceiurile proaste, ar trebui să înceapă să facă ceva bun: ceva care să îi ţină mintea ocupată într-un mod constructiv, benefic şi pentru el şi pentru cei din jur. Ceva care să îi stimuleze emoţiile pozitive, încântarea, energia. Ar putea încerca să se integreze în alt grup, să lucreze la un proiect, să aibă acelaşi scop cu al prietenilor săi, căpătând, astfel, alte valori. Într-un final apare schimbarea mult-dorită. Iar aceasta, alături, bineînţeles, de o alimentaţie sănătoasă, echilibrată şi sport, poate contribui la îmbunătăţirea stării generale.
O altă categorie de probleme ar putea fi reprezentată de kilogramele în plus, cu care tot mai mulţi se confruntă. Pavel Iulian explică în ce fel lucrurile, aparent banale, pot agrava problema. De exemplu, dacă liceanul pierde nopţile prin baruri discoteci, iar asta se întâmplă în mod frecvent, organismul nu mai are timp să elimine apa în surplus, toxinele. Ori, în alte cazuri, trebuie înţeles mecanismul emoţional. Căci, altfel, problema nu poate fi combătută eficient. Curele, pastilele de slăbit, necombinate cu puţină mişcare şi o dietă sănătoasă, nu fac decât să adune frustrări, enervare, resentimente, prin simplul fapt că sunt ineficiente, în comparaţie cu timpul, banii şi speranţele investite.
Instructorul Pavel Iulian este de părere că emoţiile sunt cele care influenţează şi problemele tenului, prin acţiunea lor, uneori negativă, asupra hormonilor.
Cu alte cuvinte, pentru o viaţă sănătoasă nu este suficient să lucrăm într-o singură sferă, ignorându-le pe celelalte, întrucât aceasta depinde de mulţi factori care se intercalează şi autocondiţionează.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *