Prietenosi si deschisi – pana unde?

Prietenosi si deschisi - pana unde

Prietenosi si deschisi - pana unde

de Irina Constantin – redactor
foto: Adrian Conete – colaborator foto

Cu toții pierdem timp, mai mult sau mai puțin, pe Facebook. Fie că recunoaștem și conștientizăm sau nu, dăm scroll unui news feed, fără un scop anume. Așadar, este imposibil să nu fi descoperit Ask.fm, o aplicație a cărei idee principală este crearea unui cont și primirea de întrebări de la alți useri, sub anonimat.

Nu am de gând să critic procentul ridicat pe care îl ocupă Ask-ul pe news feed. Deși nu este deloc plăcut și mulți se atacă din această cauză, nu asta este problema principală. Pe de altă parte, în momentul în care realizezi că o mulțime de oameni răspunde unor întrebări absurde, de cele mai multe ori puse de anonimi cu scopul de a enerva, deranja sau jigni și chiar cere acest lucru prin share-uri, parcă apare un semn de întrebare.

Am încercat să îmi dau seama care este marele beneficiu al acestui Ask.fm. Din moment ce atâtea persoane îl folosesc, trebuie să aibă un sens, nu? Ei bine, eu nu l-am găsit încă. Ba chiar am început să mă întreb dacă utilizatorii sunt masochiști, într-o oarecare măsură. Dacă cineva ar dori să mă tortureze și să îmi distrugă sistemul nervos, trebuie doar să-mi facă un cont pe Ask.fm și să mă oblige să citesc și să răspund la întrebări.

Poate există un complex anume, o nevoie acută de a fi băgat în seamă cu japca și de a fi invitat să îți exteriorizezi gândurile personale pe net. Nu pare chiar atât de complicat și o mare filosofie, dar dacă gândim puțin problema, ajungem la o singură concluzie. Tindem să fim din ce în ce mai superficiali și să nu mai punem preț pe conversație și, până la urmă, pe noi înșine. De ce? Simplu: publicăm cu lejeritate informații despre noi, fără să ne pese cine se interesează de acestea. În fond, dacă toată lumea ar proceda așa, unde ar mai fi plăcerea de a cunoaște persoane, de a le descoperi pe zi ce trece? Vom ajunge o adunătură de roboței care vor înlocui „bună, eu sunt X, îmi pare bine de cunoștință“ cu „te știu de pe net, îți place mâncarea chinezească, ai avut zece iubiți și te-ai certat recent cu Y“. Unde-i tot farmecul? Deja a dispărut.

Dacă nu era de ajuns, a apărut și connected2.me, un fel de Ask.fm upgradat, unde poți sta pe chat cu anonimi, nu doar să răspunzi întrebărilor. Ar fi cazul să ne întrebăm ce mai urmează? Poate afișe lipite pe ușile apartamentelor, cu mesajul „intră cu o cagulă pe față, ești binevenit“.

People, wake up! Decât să socializați cu forța sub anonimat, mai bine închideți laptopul/PC-ul/telefonul și ieșiți la o cafea cu prietenii. Dacă v-ați dezobișnuit, puteți încerca să purtați o mască, pentru început. Treptat-treptat, veți dori să renunțați la ea. Vă garantez că e mai benefic pentru voi și mai fun! 🙂

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *