Au fost mereu si-ntotdeauna… revolutii

Au fost mereu si intotdeauna...revolutii

Au fost mereu si intotdeauna...revolutii

de Cristiana Gheorghe – colaborator
foto: Ana Diaconu – fotoreporter

Este bine că mai există momente ca acestea, menite să ne amintească ceea ce a fost… şi să ne facă să nu uităm niciodată. Zona arabă a fost epicentrul unui cutremur puternic… cutremur cauzat de placa corupţiei şi placa abuzurilor. În încercarea lor de a se domina una pe cealaltă au făcut un vânzător de zarzavaturi din Tunisia să-şi dea foc în semn de protest… şi apoi totul a luat foc.

Un lucru e clar… oamenii nu sunt indiferenţi în faţa extremelor. Imaginea unui tânăr arzând pe rugul unei pieţe publice nu este uşor de digerat, mai ales când el este simbolul unei asupriri prin care a trecut poporul tunisian în ultimii (mulţi) ani. Curajul care zace adânc în inimă se trezeşte la viaţă şi se transformă în revoluţie. Preşedintele El Abidine Ben Ali a fost înlăturat, ceea ce a încurajat şi alte ţări, ca Egipt şi Algeria, să-şi pornească propriile răscoale.

Ca piesele de domino, ţările arabe încep, una câte una, să lupte pentru drepturi şi libertate. Tineri şi bătrâni se împotrivesc regimurilor nedrepte, arătând un curaj incredibil… asemănător cu acela pe care românii l-au avut acum 20 şi ceva de ani. Şi românii s-au răsculat împotriva unui dictator. La 16 decembrie 1989, în Timişoara, a avut loc prima revoltă, răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Acesta criticase la nivel internaţional regimul şi fusese etichetat drept un pericol social.

De pe 21 decembrie încep manifestările anticeauşiste, care se extind în toată ţara, purtate de vântul dorinţei de libertate. Umăr la umăr, românii au învins zidul de opresiune care le barase privirea de atâta timp. Am învins atunci şi noi… şi nu trebuie uitat acest moment când libertatea şi drepturile şi-au făcut loc printre noi.

Două momente importante în istoria universală, surse de inspiraţie şi de mobilizare împotriva oricărei nedreptăţi şi asupriri. Nu orice se rezolvă prin revoluţie, dar, când este necesară, lupta nu trebuie evitată. Lupta uneşte idealuri, aspiraţii şi oameni la fel, îi mobilizează spre reuşită. Atunci când oamenii vor lupta, nu există nimic care îi poată opri, nicio mitralieră şi nicio bombă.

Cea mai recentă revoluţie ne va aminti de cele mai vechi, la fel de ambiţioase, la fel de curajoase.1989, Primăvara arabă, o lume nouă pentru noi toţi. Laşitatea de a uita e impardonabilă şi nu cred că e cineva dispus să o posede.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *