„Patriot“ la o data fixa

patriot la o data fixa

patriot la o data fixa

de Laura Zadunaischi – redactor
foto: steaguriromania.wordpress.com

A trecut şi Ziua Naţională, au venit sărbătorile şi, per ansamblu, luna asta este încărcată de sfinţi, moşi şi evenimente de tot felul prin oraş. Câteva lucruri de spus la adresa minunatei zilei cu iz patriotic: a fost un exerciţiu amuzant să priveşti, zapând cele câteva posturi TV mai importante, respectiv concurente, felul în care presa a tratat parada şi tot ceremonialul de la Alba-Iulia şi Bucureşti.

Pe lângă bâlbâieli şi falsa înflăcărare pentru Ziua Naţională ale reporterilor şi crainicilor, au fost şi răspunsurile publicului, la fel de mimate. Evident, justificabile, pentru că toţi suntem îndreptăţiţi să nu ne mai bucure o astfel de zi aşa cum ar trebui şi, din jenă, unii să mai îmbrăcăm realitatea. Vox populi, prin urmare, a fost un vax populi. Pentru că era lesne să observi că mai toţi au venit mai mult din curiozitate sau din plăcere să vadă tot ce se poate vedea la o paradă militară, iar nu din iubire pentru patrie. O parte, poate, a venit pentru a-şi reaminti acest sentiment la vederea drapelului naţional.

Au fost într-adevăr şi veterani la acest eveniment – şi nu ne referim la militari exclusiv, ci şi la un grup de persoane care an de an e client fidel la evenimentul naţional din Bucureşti. Poate vă par amuzanţi bătrânii care vin gârboviţi cu decoraţii militare în piept, în fiecare an, dar nu ar trebui să ne pară aşa. Este chiar trist să vezi cum un pensionar, cu o viaţă la limita extremelor, vine de la distanţe considerabile să aplaude cu admiraţie armata, în timp ce mulţi stau acasă şi nu au nici o tresărire pentru nimic în general.

Ziua Naţională nu a fost doar o zi de frustări şi huiduieli, care, de altfel, au piperat peisajul tradiţional românesc. Pentru cei care nu ştiu, atât la Alba-Iulia, unde Boc a adus o coroană la statuia lui Mihai Viteazul, cât şi în Bucureşti – unde Băsescu a făcut cam acelaşi lucru -, publicul s-a revoltat cu interjecţii la sfârşitul onorurilor. Lăsând la o parte parada pentru cei mai puţin formali în această zi, am avut ocazia să profităm de concerte, spectacole şi cluburi care au umplut ziua şi noaptea pentru cei care au preferat să nu iasă din Capitală.

În concluzie, a fost o zi ca oricare alta. Ceva mai trasă de păr pe ecranele televizoarelor care au spus că au participat 25 de mii de persoane la paradă. Greu de crezut, mai ales în condiţiile în care acest număr nu i-a inclus şi pe militari, care, la rândul lor, însumau 1500. Spaţiul de socializare de pe Internet a avut şi el contribuţia lui colorată prin moda care o impun vremurile, acela de a posta şi elogia ceva, orice… deşi nu îţi spune nimic ţie personal. Pentru că este şmecher, cum ar spune unii, să… ce? Să fii „patriot“ la o dată fixă?!

P.S.: Băsescu a fost salutat la paradă cu 20 de salve de puşcă cu gloanţe oarbe. 😐

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *