O ora din timpul vostru + 500 ml sange donat = o sansa la viata

donarea de sange_ion mates_fotoreporter-2

de Maria Micuda – colaborator
foto: Ion Mateș – fotoreporter

Zilnic, mii de persoane spitalizate au nevoie de sânge. Din păcate, doar 2% din populația României donează, astfel acoperindu-se doar 66% din cererea totală. După tragedia din Colectiv, numărul donatorilor s-a dublat. Astfel, vedem că mulţi oameni au înlocuit frica cu solidaritatea, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure.

Astfel, m-am întebat care sunt principalele motive pentru care oamenii fug din calea centrelor de donaţii. „Sufăr de belonefobie (frica de ace)“, „Nu vreau să mă simt slăbit ulterior“, „Nu sunt încă major“ sunt cele mai frecvente răspunsuri. Însă, beneficiile personale, cât şi cele aduse la nivelul societăţii reduc la absurd circumstanţele atenuante ale nedonatorilor.

Pentru a dona sânge, o serie de condiţii trebuie îndeplinite: greutate ce depăşeşte 50 kg și istoric medical lipsit de afecţiuni sau boli cronice. În ceea ce priveşte vârsta, pot dona atât majorii, cât şi minorii care sunt însoţiţi de un părinte. De regulă, se recoltează o cantitate de sânge de maximum 500 ml, ceea ce reprezintă 18% din cantitatea totală de sânge a unui om. Corpul uman este astfel conceput încât pentru a reface volumul sângelui donat, se secretă eritroproteina care ajunge la măduva osoasă și determină producerea de celule stem, ce stau de altfel la baza celulelor sângelui. Tot acest proces se petrece cu o viteză uimitoare, astfel că în 24 ore cantitatea de sânge este refăcută. Pentru a evita o senzaţie de slăbiciune se recomandă consumul de apă atât înainte, cât şi după colectarea propriu-zisă, pentru a suplini volumul de apă din plasmă. De asemena, ca să evităm posibile deficite de globule roşii, este recomandată o pauză de patru, cinci luni între donaţii.

Un studiu arată că reîmprospătarea sângelui este necesară o dată la cinci luni. Riscul unui accident vascular sau cerebral scade cu 30% la donatorii de sânge, deoarece, prin regenerarea constantă a sângelui, fierul rezultat din hematiile îmbătrânite nu se mai poate depozita în pereţii vaselor de sânge din creier. De asemenea, un alt beneficiu ar fi creşterea fluidităţii plasmei sangvine, dar şi reglarea cantităţii de fier din corp. Acest lucru previne apariţia unor boli precum hemocromatoza, afecțiune caracterizată printr-un nivel crescut de fier în organism.

Sângele donat poate salva în medie trei vieţi. Acesta poate fi folosit ca atare pentru victimele care au pierdut mult sânge în urma unui accident sau poate fi divizat şi folosit în funcţie de componentele ce îl constituie. Aşadar, celulele roşii sunt folosite în tratarea persoanelor care suferă de anemie şi trombocitele sunt utile pacienților cu transplant de ficat, de măduvă, leucemii sau alte forme de cancer.

Donaţiile sunt sprijinite şi printr-o serie de recompense motivaţionale precum acordarea bonurilor de masă, reducerea de 50% la abonamentele mijloacelor de transport în comun şi o scutire pentru ziua recoltării.

Aşadar, tot ce trebuie să faci este să donezi o oră pentru a oferi unui om ani de viaţă, să te lipsești de o cantitate de sânge pe care organismul tău sănătos o poate reface pentru a aproviziona o inimă cu un combustibil vital. Este un efort minim, care este răsplătit înzecit.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *