Cine spune ca nu poti sa combini distractia cu munca?

work_travel-ioana_gheorghiu-4

de Ana Maria Abaluță – redactor
foto: Ioana Gheorghiu – fotoreporter

Poate că majoritatea dintre voi au auzit despre programul „Work&Travel“, dar nu mulţi v-aţi interesat în ce constă mai exact. Aşadar, eu am făcut acest lucru pentru voi şi am stat de vorbă cu o tipă mişto care tocmai s-a întors de la muncă din S.U.A.

Work&travel este un program destinat studenţilor, prin intermediul căruia, pe timpul vacanţei de vară, poţi pleca în diferite locuri din lumea întreagă pentru a lucra. În acest mod, faci ceva bani, călătorești şi ai parte de experienţe geniale.

Toată aventura începe în momentul în care îți alegi o agenţie care să te ajute să pleci. Pentru a-ți fi mai ușor, te sfătuiesc să asculți de opiniile celor care au mai trecut prin asta, de prezentarea făcută în facultate sau, pur şi simplu, să accesezi informaţiile disponibile pe net. Taxa de înscriere poate varia între $50 şi $250. Agenţia îţi va spune ce acte sunt necesare pentru a începe procesul, însă, de obicei, trebuie să aduci doar adeverinţa de student, iar restul actelor, pe parcursul anului. Preţul total va alterna între $1000 şi $3000. Bineînţeles, cu cât preţul este mai mare, cu atât ai mai multe lucruri incluse.

work_travel-ioana_gheorghiu-2

Al doilea pas este alegerea zonei în care vrei să lucrezi. Programul implică toată suprafaţa Americii, iar cele mai căutate zone sunt cele de pe Coasta de Est, de pe Coasta de Vest şi Hawaii. Cei de la agenţie îți vor vorbi despre clima, oamenii, preţurile şi oportunităţile specifice fiecărei zone. Poți munci în orice domeniu. De asemenea, tipii de la agenţie îți vor spune care este salariul, dacă ai sau nu tips, ori dacă angajatorul are vreo cerinţă specială. Mai apoi, tot agenția te va ajuta să îți găsești cazare cât mai aproape de serviciu. Perioada începe în iunie şi poţi munci legal până pe 30 septembrie, însă mai poți rămâne în S.U.A. încă o luna, până pe 30 octombrie.

„Munca este foarte grea, nu se compară cu nimic de aici. La început, este extrem de obositor, mai ales dacă nu ai făcut muncă fizică acasă, dar te obişnuieşti şi chiar ajunge să îţi lipsească munca în zilele libere. Oamenii, cel puţin pe Coasta de Vest, unde am fost eu, sunt drăguţi, civilizaţi, săritori și vorbăreţi. Este cu totul altceva decât ce este la noi şi chiar îmi lipseşte asta acum! Timp liber aveam, fiindcă nu aveam un al doilea job, deci după serviciu făceam ce voiam, mergeam la plajă, la mall, la parcul de distracţii, la concerte – dacă se organizau, sau pur şi simplu, mă plimbam. Totuşi, cunosc multe persoane care aveau două job-uri şi tot aveau timp de distracţie. Atmosfera şi amintirile de acolo sunt geniale: locuieşti cu alţi tineri şi în fiecare seară era câte o petrecere. Nu te gândii la petreceri nebune, pur şi simplu ne adunam toţi undeva, beam o bere, mâncam ceva, vorbeam. Bine, câteodată erau şi petreceri mai razna, dar rar. În plus, rămâi cu nişte prietenii foarte frumoase.“ spune Antoaneta, tipa mişto de care vă spuneam la început.
work_travel-ioana_gheorghiu-1

Aşadar, încă din primul an de facultate te vei putea înscrie în program, ca mai apoi, în iunie, să-i spui pa-pa României timp de patru luni!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *