foto: Antonia Catană – seminarist
E clar că ce se întâmplă pe Facebook a depăşit demult normalitatea şi se îndreaptă cu paşi repezi către un adevărat dezastru.
Sincer, nici nu ştiu ce definiţie să mai dau acestei reţele de socializare sau ce scop aş mai putea spune că are. S-a oprit din a mai fi o simplă reţea prin care să poţi ţine legătura cu persoanele pe care le cunoşti. Acum, oscilează între a fi un site matrimonial, motivul certurilor dintre multe cupluri, locul unde ne putem lăuda că am fost aseară în Bamboo şi am avut cheltuială de 1000 de lei sau cea mai bună armă de răzbunare, pe principiul „Ne-a supărat cineva? Nu-i nimic, o să avem o postare pe care sigur o va vedea şi va şti sigur că este vorba despre el/ea.“.
Presupun că ţinem cu toţii la imaginea noastră, dar nu ne dăm seama cât de uşor ne-o putem deteriora prin pagina noastră de Facebook. În goana de a ne etala pe acest site, de a posta fel şi fel de citate (nu de alta, dar să vadă lumea cât de profunzi suntem), riscăm să o dăm în penibil fără a realiza.
Fetele, în obsesia de a vedea toată lumea cât de bine arată, fac diverse poze în care eu consider că depăşesc graniţa a ceea ce înseamnă „sexy“ şi se duc spre partea de vulgaritate. Fetelor, pe un băiat în regulă nu îl atrag pozele de genul, trust me! Prin urmare, nu vă mai miraţi că niciun băiat nu are intenţii prea serioase cu voi. Şi încă ceva, îmi cer scuze de pe acum că voi folosi un cuvânt nu tocmai frumos, dar nu ştiu cum altfel aş putea exprima această idee: nu mai consideraţi că un băiat vă face un mare compliment atunci când vă spune că sunteţi „bune“, alegeţi să fiţi numite „frumoase“!
Aud tot mai des în jurul meu despre cum oamenii se cunosc pe Facebook. Presupun că începe totul cu câteva like-uri, după care el sau ea dă mesaj. Vorbesc ei ce vorbesc, apoi vine momentul întâlnirii. Stabilesc locul, ziua, ora, iar în cele din urmă sperăm că aceştia se vor recunoaşte şi că pozele de pe Facebook nu sunt chiar atât de photoshopate. Eh, deja din momentul în care s-au şi recunoscut, nu mai rămâne decât să vadă dacă se plac şi în viaţa reală. Astfel, Facebook este cel mai nou şi cel mai bun site matrimonial.
„De ce îi dai like-uri ăleia? Mie nici nu mi-ai dat like la ultima poză, bine că îi dai ei!“ sau „Nu ai mai pus o poză cu mine de nu ştiu când!“. Acestea ar fi doar replicile de început, bineînţeles, de aici începe ceva asemănător cu cel De-al Treilea Război Mondial. Şi nu învinuiesc pentru tot o singură tabără, voi da vina atât pe cupluri, cât şi pe Facebook-ul în sine. Fiindcă da, ar putea părea sau chiar fi un like absolut nesemnificativ şi se presupune că un like nu înseamnă nimic. Aşa că dacă e să o gândim la rece, într-adevăr, certurile din cauza Facebook-ului pot fi absolut aberante. Totuşi, în realitate, poate fi chiar enervant şi iritant. Cunosc chiar cazuri în care cuplurile şi-au închis conturile de Facebook tocmai pentru a pune capăt certurilor pe această temă. Prin urmare, ce e de făcut?
Oamenii folosesc tot mai des această reţea de socializare ca o aşa-zisă armă de răzbunare sau ca o metodă de descărcare. Lumea uită adesea faptul că e o reţea publică, nu un jurnal intim. Astfel, se postează tot felul de frustrări, supărări, probleme ori, pentru a fi (cică) subtili, sunt postate diverse lucruri care au clar ca ţintă o anumită persoană.
În cele din urmă, amintim despre tendinţa internauţilor de a se lăuda, ba chiar, uneori, de a-şi crea pe Facebook o imagine total diferită faţă de cea reală. Această reţea poate părea un soi de vis frumos, fiindcă aici poţi fi tot ceea ce în viaţa reală nu eşti. Cel mai tare exemplu mi se pare acela cu fetele care în realitate ştiu clar că sunt plinuţe, dar în pozele de pe Facebook reuşesc să îşi dovedească abilităţile într-ale Photoshop-ului, căci arată de parcă ar fi trase prin inel.
Mă întreb ce se va întâmpla în continuare: oare toate aceste problemuţe vor fi rezolvate, iar Facebook-ul va reveni la „forma iniţială“ sau va reuşi, din contră, să ajungă un dezastru în adevăratul sens al cuvântului?