De ce ne gasim evadarea in carti si filme?

carti-cristian_toader-corespondent-teenpress-online-1

de Ana-Maria Micudă – corespondent
foto: Cristian Toader – corespondent

Atât cărţile, cât şi filmele reprezintă o cale de evadare din rutina fiecărui om. Ne ajută să privim lumea din altă perspectivă sau chiar să descoperim noi lumi. Dar, care este de fapt motivul din spatele acestei influenţe?

Filmele sunt remarcabile prin eficienţa cu care transmit ideile la nivelul unei mase de oameni. Efectele speciale, scenele, imaginile, toate sunt ordonate şi gândite astfel încât ideea ce stă la baza filmului sa-şi impresioneze audienţa.

Actorii sunt intermediarii, stimulii care apelează la empatia umană pentru a ne integra în povestea pe care o joacă. De ce suntem profund emoţionaţi când Jack din „Titanic“ îşi dă ultima suflare în apa îngheţată ca să o salveze pe Rose? Poate pentru că actorii reuşesc să transmită emoţia momentului dincolo de ecrane. În acele, momente uităm complet că stăm pe o canapea şi urmărim o ficţiune şi, inevitabil, ne implicăm compasiunea în drama personajelor.

Ca un film să fie apreciat, actorii nu sunt de ajuns. Scenariul, cadrul în care se desfăşoară acţiunea, efectele vizuale şi cele sonore, costumele, până la cele mai mici detalii conlucrează pentru ca milioane de oameni să trăiască aceeaşi poveste, resimţită însă în mod diferit de la individ la individ.

Cărţile, pe de altă parte, reuşesc într-un mod impresionant să transmită doar prin cuvinte ceea ce filmele reuşesc printr-o reţetă complexă. Cu alte cuvinte, în cărţi nu avem culori, imagini, totul ni se prezintă prin intermediul literelor negre tiparite pe pagini albe. Aici, intervenim noi, devenim creatori în aceeaşi măsură în care autorul îşi transpune gândurile în cuvinte. Noi suntem răspunzători de procesul invers: dăm viaţă şi culoare paginilor. Este ca un joc de şah: este nevoie atât de citititor, cât şi de autor ca să colaboreze pentru existenţa jocului şi să îşi pună pionii la înaintare pentru a-şi demonstra inteligenţa. În cazul nostru, pionii sunt ideile. Pe când autorul transmite iniţial anumite gânduri, ele sunt preluate de cititor în mod diferit, conform experienţei şi sentimentelor personale. Astfel, autorul face o mutare, ne stimulează gândirea şi apoi ne lasă pe noi să facem următoarea mişcare, aşteptând cu interes ca propriile idei să fie doborâte de ale adversarului.

Filmul – un motor al imaginilor şi poveştilor care pune în mişcare sentimente umane. Cartea – o întreagă lume sub forma unei schiţe care aşteaptă să fie definitivată de fiecare cititor în parte. În ciuda diferenţelor, ele reprezintă arta şi sunt indispensabile pentru imaginaţia noastră. Sunt pata de culoare de care avem nevoie.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *