Mergi la scoala, deci existi!

mergi la scoala deci existi

mergi la scoala deci existi

de Irina Brătan – redactor
foto: Cătălina Cosma – seminarist foto

Mai există şi azi adolescenţi îndrăgostiţi de şcoală. Mai există adolescenţi dornici să întâlnească oameni noi şi să afle o multitudine de lucruri interesante şi nebănuite.

Pe lângă toate cunoştinţele în diverse domenii pe care le deprinzi, la şcoală înveţi să ai răbdare şi să faci un lucru, chiar dacă nu-ţi place. Spre exemplu, urăşti biologia, dar o înveţi de nevoie. Chiar fapul ăsta aparent mărunt te responsabilizează şi te familiarizează cu situaţii de genul.

La şcoală descoperi cel mai bine cât de importantă este comunicarea şi cum să te comporţi în societate. Mai mult, aici pui primele cărămizi ale unor frumoase prietenii.

La şcoală afli plăcerile unei reuşite. Îţi mai aminteşti când erai mic şi obţineai un bun rezultat, iar mama ta îţi cumpăra un „premiu“?

O întâmplare demnă de aflat este cea a braziliencei Isolina Campos. După un secol în care nu a făcut mare lucru, la cei 100 ani pe care i-a împlinit în mai, a învăţat să scrie şi să citească. După cum ea însăşi a povestit presei, iniţial a început studiile în 1998, dar a renunţat din motive de sănătate. A mai declarat că: „Nu-mi place să rămân inactivă (…) vreau să fiu un exemplu pentru cei care vor să înveţe“.

Povestea braziliencei ar trebui să motiveze pe oricine să nu rateze anii de şcoală, pentru că sunt atât de importanţi pentru om! Şi-s pe cât de importanţi, pe atât de frumoşi.

Totuşi, nu sunt mulţi cei care conştientizează beneficiile acestei instituţii. După o referinţă a Comisei Europene, România, umăr la umăr cu Bulgaria, este ţara cea mai plină de analfabeţi din U.E. În ambele ţări, tinerii de până-n 15 ani care nu citesc coerent reprezintă peste 40% din populaţia fiecăreia.

Interesul pentru învăţătură, dar si pentru predare (făcând referire la anumiţi profesori), se reflectă perfect în rezultatele copiilor de anul acesta la BAC. S-a vorbit mult despre ele, dar este şi normal: promovabilitatea pe ţară este de 44.47%, în condiţiile în care în 20 licee toţi candidaţii au picat.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.