Jack Spintecatorul – Simbolul terorii

Jack Spintecatorul - Simbolul terorii

Jack Spintecatorul - Simbolul terorii

de Andreea Samoilă – colaborator
foto: wikipedia.org

Nu multe nume din istorie ar fi atât de rapid recunoscute ca al lui Jack Spintecătorul (Jack the Ripper), de departe cel mai cunoscut criminal în serie din Londra anilor 1888. Acesta a acţionat în zona Whitechapel între august şi noiembrie 1888 şi a avut cinci victime în această perioadă, deşi au fost ucise 11 femei în acel an. Însă, ce îl face pe Jack Spintecătorul atât de cunoscut încât numărul de cărţi despre el depăşeşte cu mult romanele scrise despre toţi preşedinţii americani la un loc? De ce apar tot felul de romane, filme (printre care şi From Hell cu Johnny Depp în rolul principal) şi cântece despre acest criminal care, dacă ar exista în zilele noastre, nici nu ar fi apărut pe prima pagină a ziarelor? De ce este acest simbol al terorii la fel de popular cum era în epoca victoriană?

Cu siguranţă, Jack Spintecătorul nu a fost primul criminal în serie din era victoriană, dar crimele sale au avut loc într-un mare oraş şi într-o zonă săracă a acestuia, plină de prostituate şi criminali. De asemenea, acesta a apărut de nicăieri într-o perioadă grea pentru Londra, era violent şi rapid şi dispărea fără a lăsa vreo urmă.

În data de 31 august 1888 la ora 3:40 dimineaţa, Charles Cross a văzut ceva pe partea stângă a îngustei străduţe Bucks Row din Whitechapel. Cum aleile pavate erau luminate destul de prost, acesta nu şi-a dat seama prima dată ce vedea. Cu cât se apropia, a auzit vocea unui alt bărbat care i-a spus că acela era cadavrul unei femei. Aceştia încercau să o mişte şi, din cauza luminii slabe, nu au observat că gâtul i-a fost tăiat atât de minuţios şi atent încât capul aproape i se dezlipea de restul corpului. S-a dovedit că femeia era Mary Nichols, o prostituată în vârstă de 43 de ani şi în raportul poliţiei era menţionat că „nu a fost o crimă mai odioasă ca aceasta”.

Jack Spintecatorul - Simbolul terorii


Annie Chapman, la fel ca şi Mary Nichols, era o prostituată în vârstă de 45 de ani, ce locuia pe strada Dorset, la numărul 35. În noaptea de dinaintea morţii sale, aceasta a avut câteva probleme cu John Evans deoarece nu avea destui bani să-şi plătească patul. Ultima dată a fost văzută în viaţă de Elizabeth Long. Annie stătea de vorbă cu un bărbat la 5:30 dimineaţa pe 8 august 1888. După ce Elizabeth a văzut-o, un rezident din apropiere a auzit o femeie strigând „nu!” şi zgomotul făcut de un corp prăbuşindu-se. Trupul ei a fost găsit de un şofer, John Davis, cu puţin înainte de ora 6:00 dimineaţa, având răni oribile, abdomenul i-a fost spintecat şi s-a constatat că uterul i-a fost extras.

În data de 30 septembrie, Jack Spintecătorul a avut două victime, Elizabeth Stride şi Catherine Eddowes. Elizabeth Stride a fost văzută în acea seară împreună cu un bărbat îmbrăcat în negru şi cadavrul ei a fost găsit la ora 1 noaptea de către Louis Diemschutz în Dutfield’s Yard. Se crede că Spintecătorul a fost speriat de apariţia bărbatului deoarece femeia nu a fost mutilată, iar corpul ei mai era cald când acesta a găsit-o. Tot în noaptea aceea, la ora 1:30, Catherie Eddows a fost văzută împreună cu un bărbat în negru, cu o pălărie de aceeaşi culoare. La ora 1:45, trupul ei neînsufleţit a fost găsit de către PC Edward Watkins în Mitre Square. În cazul ei, o parte din uter şi rinichiul stâng au fost extrase, iar aceasta avea abdomenul smuls, intestinele scoase şi înfăşurate în jurul gâtului.

Apoi, la câteva zile după crimă, pe 16 octombrie, şeful poliţiei a primit o scrisoare şi o bucată dintr-un rinichi care s-a dovedit a fi cel al lui Eddowes. Aceasta a fost trimisă de Spintecător, ce a spus că cealaltă jumătate de rinichi a fiert-o şi a mâncat-o.

Jack Spintecatorul - Simbolul terorii


Ultima victimă a fost Mary Jane Kelly, ucisă în data de 9 noiembrie. La ora 2 noaptea, aceasta a fost văzută acompaniată de un bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani, cu păr negru, mustaţă neagră, haine negre şi o servietă în mână. La ora 10:45 dimineaţa, John McCarthy, cel ce deţinea casa de pe Miller’s Court, a trimis un bărbat să colecteze chiria de la Mary Kelly. După ce nimeni nu a răspuns la uşă, acesta s-a uitat printr-o spărtură în geam şi i-a văzut cadavrul. Gâtul ei era secţionat şi capul aproape desprins de trup, braţul drept și sânii i-au fost tăiaţi, iar gambele au fost răzuite de carne.

Poate faptul că identitatea reală a Spintecătorului nu este cunoscută intrigă oamenii şi îi face să îşi dorească să afle mai multe despre acest criminal în serie a cărei poveste este încă populară chiar şi după mai bine de o sută de ani de la eveniment. Sau poate că pseudonimul său, Jack Spintecătorul, a făcut ca cinci crime din Londra anilor 1800 să devină un fenomen naţional şi internaţional de mare amploare.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *