Istoria cinematografiei

istoria cinematografiei

istoria cinematografiei

de Laura Zadunaischi – redactor
foto: Adriana Isăilă – seminarist foto

„Călătorie pe lună“ a fost primul film creat vreodată, în regia lui Georges Melies, fost magician. Dacă în timp ce vizionăm un film suntem evident deranjaţi atunci când sunetul dispare, în anul 1902, spectatori din întreaga lume erau fascinaţi de filmul mut.

Fenomenul cinematografic constă în rularea cu viteză a mii de imagini sau secvenţe statice. Ochiul uman nu poate percepe întreruperile, motiv pentru care s-au realizat în timp materiale promoţionale subliminale. Imaginile sunt văzute în continuare de ochiul uman, chiar şi după dispariţia lor. De aceea credem într-o continuitate, având impresia că percepem o singură acţiune.

Un experiment a fost acela că într-o sală de cinema au fost aduse mai multe persoane să vadă un film. Printre secvenţe era strecurată o imagine a sticlei de Coca-Cola, rezultatul a fost următorul: foarte multe persoane ieşind din cinematograf, după terminarea filmului, au achiziţionat o sticlă din produsul vizionat preţ de câteva milisecunde. Acum nu am să vă fac o istorie a manipulării, poate într-un alt articol.

Primul aparat de filmat apărut a fost creat de Thomas Alva Edison, cel care a inventat şi becul. Tot acesta a creat şi un proiector, numit cinetograf. În 1895. fraţii francezi Auguste şi Louise Lumiere au prezentat publicului primul lor cinematograf, care a proiectat imagini pe o pânză.

O perioadă de câţiva ani, cinematograful era privit ca o revoluţie, acesta făcând parte din activităţile oamenilor, în locuri publice, precum parcuri sau târguri locale. De asemenea, acesta a servit şi ca primul canal de ştiri, dar şi un mijloc propagandistic, exemple fiind filmele nemţeşti , precum „Dr. Caligari“ (1919).

După 1900, cinematografia a fost văzută ca un obiect creativ în prezentarea unor întâmplări fictive. După 1910 existau deja câteva mii de săli de cinematograf. Dacă primele filme durau 15 minute, uşor-uşor, şi-au extins durata la o oră.

Primele filme care au folosit decoruri imense şi s-au axat pe teme istorice au fost create de italieni, ei fiind promotorii acestui gen. Naşterea unei naţiuni, a fost un astfel de film, care a dus şi la un mare scandal. Influenţa şi presiunea politicului din acest film a dus la interzicerea lui în Statele Unite.

În prezent nu mai putem vorbi de cenzură, o libertate cu mult mai mare este susţinută de era internetului. În continuare vă invit să vizionaţi „Călătorie pe lună“. Nu căutaţi subtitare pentru el, urmăriţi intertitlurile.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *