Prin oras – Libraria Kyralina, prima librarie de carte franceza din tara

libraria kyralina

libraria kyralina

de Andra-Maria Măciucă – redactor
foto: Cătălina Cosma – fotoreporter

Totul a pornit de la o idee lansată acum doi ani, dar adevăratele baze ale primei și singurei librării din România care promovează cultura franceză au fost puse acum două luni. La sfârșitul lunii noiembrie a fost inaugurată librăria Kyralina, căreia i-am făcut și noi o vizită.

Cum pășești în librărie, nu ai cum să nu simți mirosul acela îmbietor de cărți, care te face să uiți pentru o clipă de rutină. La intrare se află reviste și ziare în limba franceză, precum „Le Monde“ și „Le canard enchaîne“, dar, printre acestea, am avut ocazia să văd, strecurat și un număr din „Dilema Veche“. Apoi, întorcând privirea spre standul unde se află și casa de marcat, găsești chibrituri de colecție cu proverbe, bomboane, felicitări, caiete, semne de carte si cărți poștale.

libraria kyralina

Cărțile vizează o gamă variată de domenii, printre care: „Cuisine & Alimentation“, „Anthropologie“, „Médias“, „Minorités/Discrimination“, „Philosophie“, „Linguistique/Francophonie“, „Manga“, dar respectă și toate categoriile de vârstă – întâlnim benzi desenate, cărți pentru copii, adolescenți și adulți. Acestea nu sunt însă singurele care atrag privirile curioșilor, librăria punând la dispoziție și DVD-uri.

Instituția a luat naștere prin primirea unei burse de finanțare de la o fundație franceză. În prezent, aceasta promovează mai ales cărți în limba franceză, dar și cărți traduse din franceză în română sau cărți în germană. Clienții sunt, cu precădere, români și francezi.

libraria kyralina

Cu toate acestea, comenzile se fac în funcție de cerere, de două ori pe lună. Nu găsești cartea de care ai nevoie? Nu trebuie decât să o ceri!

Printre obiectivele librăriei se numără organizarea unor programe culturale – amenajarea unei camere destinate evenimentelor, dar și deschiderea unei terase sau a unei ceainării, odată cu venirea primăverii, unde veți putea savura mâncare sau băutură cu specific francez. De asemenea, va exista o încăpere care va putea fi privatizată și se vor organiza cursuri de limba franceză, ateliere de povești pentru copii și lansări de carte.

Dacă doriți să faceți o plimbare până la librărie, adresa este: Strada George Enescu, Nr. 8, Sector 1, București.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.