Fenomenul “Nu stiu”!

Nu_stiu_d-astea-Diaconu_ana-colaborator_foto-teenpress-

de Alexandru Tudosoiu – colaborator
foto: Ana Diaconu – colaborator foto

Probabil că aţi auzit în ultima vreme „Nu ştiu!“/ „Saaau!“. Dacă aceste „glume“ vi se par amuzante, vă rog frumos să vă opriţi din citit. În cele ce urmează nu o să ridic în slăvi, nu o să susţin şi nu o să fiu de acord cu asta. O să-mi exprim părerea (să mai zic că sper să găsesc ceva înţelegere?…)
De unde a început totul?

Păi, cred că a fost dat la un post de televiziune, cam acum un an, ca exemplu negativ, faptul că oamenii nu ştiu să vorbească (corect, că n-am ajuns încă animale). Au fost aleşi doi oameni de pe stradă şi întrebaţi care este pluralul substantivului telecomandă (să nu vă bateţi prea mult neuronii, pluralul este telecomenzi). Nu spun care au fost rezultatele imediate (nu, nu au primit niciun premiu pentru inteligenţa strălucitoare), dar concluzia a fost simplă: oamenii nu ştiu să vorbească. Amuzant? Mai degrabă tragic.
Ce s-a întâmplat între timp?

De ce acum? Poate vă întrebaţi ce s-a întâmplat, de ce toată lumea îşi aduce aminte de acest episod mai degrabă nefericit decât hilar. Se pare că domnul Bendeac a dorit să readucă în scena românească respectivul incident, cu o subtilă urmă de umor. De atunci lumea parcă a înnebunit…

What the F**k?
– X-ulescu’, treci la tablă… Zi-mi teorema triunghiului!
– Da, păi ştiţi… Nu ştiu! Eu nu ştiu d-astea!
– …

În ultima perioadă, că sunt pe stradă sau în casă, la calculator sau la televizor, la şcoală sau oriunde, „glumele“ astea mă urmăresc peste tot, ca un vis urât. Nu înţeleg ce poate fi (acum) atât de amuzant?! Am înţeles, acum un an era să mă scap pe mine de râs, am avut un zâmbet când a fost refăcut, dar ce-i prea mult e prea mult. Oamenii nu ştiu să se oprească. Ca o glumă: ai auzit-o o dată ţi-a plăcut. A doua oară ai zâmbit din complezenţă, da’ a treia oară e deja prea mult.

Am ajuns în aşa hal încât să ne chinuim să redăm cât mai bine necunoaşterea, ba chiar să o dăm în prostie. Vă dau exemplul: pe lângă omniprezentele replici, au început să apară şi mimicile. Se adunaseră azi trei, patru colegi să vadă care face mai bine. Se apucaseră să-şi pună căciuli pe cap, cât mai stângaci posibil (vezi cum arată muncitorii) şi să facă tot felul de feţe. Hai să zicem, dacă erau oameni fără educaţie, i-aş mai fi înţeles, Cine se aseamănă, se adună… Dar aveam totuşi nişte speranţe, cerinţe, aşteptări de la ei. Nu au crescut pe marginea şanţului, ci în inima Bucureştiului, cu educaţia de rigoare. Înţeleg de la oamenii mai puţin dotaţi cu neuroni că încearcă să-i copieze pe alţii, din invidie. Dar nu invers… Cu dezamăgire vă spun că a fost prima dată când mi-am văzut colegii şi prietenii ca pe nişte persoane înapoiate mintal…

În concluzie, ce să zic? Că sunt dezamăgit? Că m-am săturat? Probabil, dar aşa e viaţa. Nimeni nu stă după o voce din mulţime, oile sunt multe.

Ca o ironie cruntă, o să închei pledoaria:
Ce s-a-ntâmplat cu noi?!
Nu ştiu d-astea…

Recommended Articles

11 Comments

 1. Felicitari, in sfarsit o privire altfel asupra acestui fenomen. Este amuzant pentru ca nu avem pic de umor, iar asta se vede din moment ce Bendeac are la schita aia de sou de umor asa mare rating-ul. De-aia si Sorin Tiganu a avut atat succes.

  Astept si alte articole la fel de bune sper. Ca sfat, mai redu din paranteza, integreaza ideea in text. Succes!

 2. Andreea Mocanu

  Bravo Alex ! Stiam ca din capul tau nu va iesi decat ceva inteligent :))
  >:d<
  Adevarul asta este;

 3. E chiar frustrant pentru mine când oriunde m-aş duce, aud doar “nu ştiu, nu ştiu d’astea!” de la oameni de toate varstele… 🙁

 4. Mda, interesant e cum ai incheiat articolul. :). Felicitari Alex, si iti doresc o viata cat mai lunga la Teen Press, fiindca ai ce invata.

  Un an nou fericit, persoanelor care stiu despre asta xD! La multi ani!

 5. Radulea Sergiu

  Foarte tare articolul.
  Si poza de la articol:)).

 6. Cristina Dinescu - redactor

  Imi place mult articolul! Chiar sunt prea multe “glume” care se repeta la nesfarsit si care nu arata nimic altceva decat prostie. Bafta in continuare!:)

 7. Da, asa este. tot ce este in exces dauneaza grav! Eu una tip la colegii mei cand fac asa, pentru ca totul a luat-o razna. Le raspund cu “nu stiu” chiar si profesorilor. ce sa mai zic in pauze, cand ma streseaza cu asta.

 8. m’ai dat gata;)ai media 10 la mate nu?

  1. Hehe, era doar un exemplu care mi-a trecut prin minte 😀
   Off Topic: ma chinui sa nu raman 😛

 9. asa, asa, noi stim,
  suntem sublimi
  si pe toti idiotii nu-i inghitim!
  and I don’t know how to rap, dar e bestiala poza, Lintule :)) Si sunt de-acord cu tot si cu toate, prea avem o limba de lemn, e frustrant 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *