Exponatele imi arata curul

Exponatele îmi arată curul

Exponatele îmi arată curul

de Sabrina Canea – redactor
foto: https://jasminimal.blogspot.ro

Povestea e simplă: suntem oameni, oameni construiți din suflet și trup. Fără pic de rușine, mai devreme sau mai târziu, dar sigur, cu toții recunoaștem că trupul este cel care-ți influențează cel mai mult viața și deciziile pe care le iei de-a lungul acesteia. Calitățile mereu ți le-ai știut sau, mai tont fiind, le-ai intuit.

Totuși, niciodată n-ai avut siguranța că arăți exact așa cum te vezi în oglindă sau prin vitrinele de la magazine. Îmbrăcat, te știi de când viața, dar de ce te îmbraci? Ce alegi să ascunzi de noi? Ai ceva ce noi n-avem și îl ții doar pentru tine? Ți-e rușine de ce ți-a dat Mama Natură? Ți-e rușine de propriul „tu“?

Exponatele îmi arată curul

Ți-ai pus întrebarea asta, iar ca să nu mori prost a venit și ziua în care ai stat minute în șir gol în fața oglinzii. Aveai și tu tot ce, presupuneai că au și restul: gambe, pulpe, șolduri, par pubian, burta, șunculițe, sâni lăsați – cu sau fără sfârcuri pronunțate -, gât, brațe și tot așa. Părea totul OK, până când te-ai întrebat dacă ce ai tu este reprodus exact la altul sau nu. Ai sânii la fel de lăsați ca gagica din stație de la 32? Ai părul pubian la fel de creț ca al moșului care joacă table în spatele blocului? Ai curul la fel de bombat ca al profei de română? Părul de pe picioare ți-e la fel de des ca al crush-ului tău?

Exponatele îmi arată curul

Nu eu vă pot oferi aceste răspunsuri, ci Ron Mueck, un australian de 55 de ani. În Londra se întâmplă magia. Mai mult sau mai puțin cunoscut pentru păpușile pe care le-a proiectat pentru diverse seriale și filme pentru copii, Mueck s-a remarcat cu sculpturile sale hiperrealiste, ce au ca model ființa umană. Ce face omul, altfel spus? Sculptează trupuri umane, jucându-se puțin cu mărimile. Da, bă, trupuri! Trup ca ăla la care te holbai mai devreme în oglindă! Oricum ai lua-o, găsești lucrările lui prin muzee din toată lumea. Totuși, și Ron al nostru a avut anumite modele. Tu ai risca pentru ca noi toți să-ți vedem nesimțirea?

Exponatele îmi arată curul

Idolatrizăm fizicul sau ne mirăm de diversitate? Se mai aplică clișeul cu „fiecare om e unic“ sau suntem toți aceeași mâncare de pește? Suntem la fel în fundul gol? Am mai ține seama de ranguri sociale, dacă ne-am juca cu toții cu puța-n țărână?

Imaginează-ți o zi în care toți ar umbla goi. Ce vezi?

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *