Epilog…


Epilog...

de Florentina Băcioiu – colaborator
foto: Alexia Ion – colaborator foto

Se spune că liceul e cea mai frumoasă perioadă din viaţă. Ideea e că până să descoperi ce înseamnă cu adevărat liceul, te trezeşti că trebuie să îţi faci frumos bagajele şi să laşi locul noilor generaţii să treacă prin această experienţă.
Azi mă gândesc la faptul că mai am un an în care să mă bucur de viaţa de liceu. „Ieri“ mă gândeam că mă aşteaptă 4 ani de necunoscut, aveam un nou drum în faţă şi păşeam cu timiditate spre un alt început. Timp aveam din belşug şi nu ştiam ce să fac cu el. Acum e târziu, iar vremea nu se opreşte în loc pentru mine.
Dar TU, Bobocule, ai patru ani în faţă să faci tot ce nu am făcut eu, să înveţi tot ce nu am ştiut eu. Vei dobândi multe, vei evolua, dar vei şi pierde. Uneori vei simţi că te-ai pierdut pe tine însuţi, că nu mai eşti tu. Şi atunci doare, şi doare şi mai tare să te regăseşti, dar e un sentiment extraordinar când viaţa capătă un nou sens.
Am să-ţi spun sincer: nu-s toate bune şi frumoase prin liceu. Cei din jur vor vrea să te schimbe, vor trage de tine să te transforme întrun roboţel şi să te arunce în mulţime. Tu să nu-i laşi! O să fie greu să rezişti, uneori îţi vei dori să renunţi la principiile tale, la felul tău de a fi, pentru că pur şi simplu simţi nevoia de puţină linişte; vei vrea să fii lăsat în pace. Te sfătuiesc să nu alegi calea cea mai uşoară, de cele mai multe ori e o înşelătorie. Tu hotărăşti cum să-ţi trăieşti viaţa, asigură-te că faci alegerile cele mai bune şi oricum s-ar dovedi ele, asumă-ţi responsabilitatea.
Fii entuziast, fii curajos şi optimist, fii o persoană deschisă şi încearcă să înveţi cât de multe poţi. Vei vedea că lecţiile importante le vei primi de acolo de unde te aştepţi mai puţin.
Liceul presupune, în afara orelor, şi foarte multă distracţie. Aşa că profită cât poţi de libertate, înconjoară-te de oameni la care ţii şi petrece cel mai frumos timp din viaţa ta, distrează-te ca şi cum nu ar exista ziua de mâine!
Nu uita, însă, să-ţi faci planuri de viitor. Gândeşte în perspectivă, va veni momentul în care va trebui să îţi iei viaţa în propriile mâini. Stabileşte-ţi un scop, iar munca depusă nu va mai fi o povară, vei ştii că nu e în zadar şi că la capăt de drum te aşteaptă ceva bun.
Tot acum e şi perioada în care poţi alege să ajuţi, să faci ceva nu doar pentru tine, ci şi pentru cei din jur. Cum faci asta, e alegerea ta. Cu siguranţă vei găsi o modalitate de a te implica, de a oferi ceva societăţii.
Sunt multe de spus despre liceu şi fiecare trebuie să îşi trăiască propria poveste. Până la un anumit punct, istoria se repetă. După aceea, depinde de tine să fii diferit, să vezi acel ceva pe care alţii nu îl observă. Important e ca în final, privind în urmă, să fii cu inima împăcată. Aşadar, Bobocule, îţi dau acelaşi sfat pe care l-am primit şi eu când am fost în locul tău: Profită cât poţi! Timpul nu se mai întoarce… Mult succes!

Recommended Articles

4 Comments

  1. Multumesc! O să țin cont!

  2. sunt a 10 a. si incep sa realizez ce ai scris tu. inca nu e prea tarziu. mai am de savurat 3 ani:d/

  3. Bun articol.. ..mi-am adus aminte de "tinerete"….

  4. Nu stiu de ce dar articolul imi aduce aminte de melodiile lui Tudor Chirila. E adevarat tot ce ai scis si sunt lucruri de care trebuie sa tii cont ca sa nu te pierzi in multimea din licee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *