Dulciuri si “crantanele”


Dulciuri si crantanele

de Cristina Dinescu – redactor
foto: Oana Bănică – colaborator foto

Dulciurile sunt cele care ne alină suferinţele în momentele fără gust. „Crănţănelele“ ne menţin nervii la suprafaţa apei, mai exact ne ajută să ne descărcăm. Le ronţăim din lipsă de ocupaţie, dar, de multe ori, nu ne mai putem opri. Ele provoacă dependenţă, dar ce mai contează? Ce ne pasă nouă de o carie sau de un kilogram în plus, atunci când dulciuri de toate neamurile ne fac cu ochiul?
Bomboane, prăjituri, ciocolăţele, îngheţată, napolitane, sticks-uri, covrigei… Învelite-n ciocolată, cu vanilie, fructe de pădure, cafea, mentă… Ne comportăm de parc-am avea 5 ani. Dulciuri şi „crănţănele“ dimineaţa, la prânz şi seara! Ajungem să renunţăm la orice tip de mâncare sănătoasă pentru o porţie de energie. Trebuie să le mulţumim gurmanzilor pentru faptul că s-au apucat să testeze diferite reţete, astfel că noi deja avem lista cu ingrediente şi câteva indicaţii şi suntem aproape siguri că prăjiturile vor ieşi cum trebuie.
Cremă de zahăr ars, negresă, prăjitură cu vişine, clătite cu ciocolată, tarte cu fructe… Cu toate că mâncăm ciocolată aproape zilnic, puţină lume cunoaşte câte ceva cu privire la istoricul ei. Ştiaţi că arborele de cacao a fost cultivat încă din 1.100 î.Hr. pentru prepararea diferitelor băuturi? Ştiaţi că ciocolata era folosită ca monedă de schimb în cadrul triburilor de indigeni americani? Mai există o mulţime de lucruri de aflat legate de ciocolată, precum faptul că ciocolata pe care o consumăm noi astăzi a fost inventată în Torino, Italia sau că primul transport comercial de boabe de cacao a avut loc în 1585. Mai presus de toate, ciocolata îmbunătăţeşte nivelul hormonilor asociaţi cu starea de fericire! Nu-i de mirare că ne dă euforia afară din casă!
Cu toate că dulciurile din comerţ sunt într-adevăr delicioase, ele nu se pot compara cu cele făcute în casă. Nici mirosul, nici gustul nu este acelaşi. Există posibilitatea ca aspectul prăjiturilor din comerţ să fie mai plăcut, dar aparenţele înşală, nu-i aşa?
Un lucru e sigur: dulciurile şi „crănţănelele“ nu au limită de vârstă!

Recommended Articles

2 Comments

  1. si caramelul contine hormoni de fericire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *