Din ciclul – viata e greu, nu toti poate

din ciclul - viata e greu, nu toti poate

din ciclul - viata e greu, nu toti poate

de Sabrina Canea – colaborator
foto: Cătălina Cosma – fotoreporter

Deci, vă plângeţi, da? Vă plângeţi că viaţa este grea? Interesant, însă nu aţi văzut încă nimic din ceea viaţa vă poate oferi.

„Viaţa e super nasoală, frate!“ – mai ştiţi şi altceva în afară de asta? Cum întâmpinaţi câte un hop, o împrejurare mai complexă ce necesită ceva mai multă bătaie de cap, gata: „Viaţa e nasoală! Dumnezeu are ceva cu mine! “ NU! Viaţa nu este deloc naşpa, voi v-o faceţi naşpa. De ce? Pentru simplul fapt că vreţi totul mură-n gură.

Şi totuşi, reprezintă viaţa ceva pentru voi? Am ajuns să cred că viaţa este precum o foaie de hârtie mototolită: cu cât înaintezi în viaţă (creşti), foaia de hârtie se despătureşte puţin câte puţin, tu ajungând să cunoşti din ce în ce mai multe. Câteodată, însă, foaia de hârtie îţi arată lucruri pe care probabil nu vrei să le fi ştiut vreodată, acesta fiind momentul când viaţa devine „nasoală“. Astfel, viaţa ne pune la câte o încercare aproape în fiecare zi. De ce? Pentru simplu fapt că nu toţi fraierii ajung mari. S-o luăm altfel: viaţa este precum un joc video – la început eşti mic şi ai mereu pe cineva (alias tutoriale) care să te îndrume. Cu cât te joci mai mult vei observa că jocul se complică la fiecare nivel şi mereu vor apărea capcane şi monstruleţi cu puteri speciale care vor încerca să te împiedice să termini jocul. Ei bine, aşa este şi viaţa: mereu apar hopuri care au rolul de a te face mai încrezător în propriile puteri, iar cu cât depăşeşti cât mai multe dintre aceste hopuri, creşti în valoare (nivel).

Uşor, nu? Aparent da, însă sunt foarte puţini care ştiu să pună în aplicare aceste lucruri. Imaginaţi-vă doar cât de simplă poate fi viaţa facebook-arilor: stau inocenţi în scăunelele lor şi vizualizează sute de profiluri pe zi, au prieteni mulţi, cărora le trimit mesaje super drăguţe, neuitând să supra-folosească emoticoanele şi, desigur, aşteaptă sute de like-uri la pozele de profil, ceea ce denotă popularitatea lor. Tot ce au ei de făcut, în fond, este să-şi crească oiţele, porcuşorii şi plantele din grădina de pe Farmville. Din păcate, Facebook-ul este apogeul vieţii lor; nu rezistă unor senzaţii mai tari ca moartea uneia dintre oiţe. E trist, totuşi, să vezi că oamenii nu se mai consideră proprii lor eroi.

Mai visăm? Nu prea. Suntem atât de pierduţi încât, de multe ori, dorinţele noastre nu au legătură cu nimic din ceea ce doreşte sufletul nostru. E ca şi cum toată viaţa ne dorim să fim înalţi, deşi suntem scunzi, ne dorim să avem ochii albaştri, dar noi avem ochii căprui. Ne dorim lucruri de care nu avem nevoie, dar, pentru a avea un loc bun în societate, trebuie să le ai. Ei bine, cu ceva eforturi, unele dintre ele ar putea fi obţinute, însă de aici povestea devine mai complicată şi doar ştiţi şi voi că „viaţa e naşpa şi Cel de sus chiar are ceva cu voi“. Şi, să fim serioşi, este mult mai uşor să spui că nu poţi ori nu vrei decât să-ţi dai cu adevărat silinţa.

Oameni, reveniţi-vă! Dacă nu luptaţi pentru acel ceva după care tânjiţi, nimeni nu va veni zâmbind la voi să vi-l ofere pe tavă. Viaţa vă poate oferi atâtea ocazii cât aveţi nevoie pentru a vă realiza scopul. Ce se întâmplă dacă dai chix? Continui. Înveţi din greşeli, astfel încât să nu le mai repeţi, însă nu dai cu piciorul în ea de treabă, spunând că ai făcut tot ce ai putut, fiindcă nu este aşa.

Deci, viaţa ta e grea pentru simplul fapt că mămica nu-ţi cumpără un iPod? Povesteşte-ne cât de greu îţi este să supravieţuieşti cu acest gând! Asta nu este o povară şi nu aveţi dreptul să vă plângeţi pentru aşa ceva. V-aţi întrebat vreodată cât de grea poate fi viaţa pentru un omuleţ care nu-şi mai poate achita facturile, deşi munceşte ca un animal şi pe deasupra mai este şi desconsiderat de către şef? Nu, logic că nu v-aţi întrebat. Gândiţi-vă că, totuşi, lumea nu se învârte în jurul vostru. Există oameni care probabil ar avea nevoie mult mai mult de nişte chestii pe care voi le aveţi deja. Fiţi recunoscători, deoarece niciodată nu puteţi şti când jocul va lua sfârşit.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.