Cosbuc iti scoate capul din cutie!

Cosbuc iti scoate capul din cutie!

Cosbuc iti scoate capul din cutie!

de Maria Cârstian – redactor
foto: Ana Diaconu – fotoreporter

Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ a fost mereu altfel. N-a vrut să-şi înveţe elevii doar istorie, matematică şi engleză – a vrut să-i înveţe să fie oameni. Oameni fără prejudecăţi şi cu o minte deschisă, demnă de un sistem democratic pe care se presupune că l-am adoptat acum ceva vreme.

Coşbuc e mai independent din fire, nu s-a ahtiat cu diverse partide politice şi nici n-a primit bani grămadă pentru renovări. E un liceu mic, modest, dar care îşi îndeplineşte misiunea cu fiecare generaţie. Un liceu care-ţi scoate capul din cutie şi te face să priveşti lumea în faţă, aşa ciudată cum e ea. Coşbuc e mai degrabă un proces al „dezrobotizării“, dacă vreţi, o încercare de a face elevul să mai şi gândească printre teme, să mai aibă şi iniţiativă proprie din când în când.

Cosbuc iti scoate capul din cutie!

Gama largă de activităţi nonformale din liceu cred că arată cel mai bine că elevii pot şi vor să se implice. Suntem învăţaţi că discriminarea nu e o soluţie, că homo sapiens e o singură specie, indiferent de sex, rasă, naţionalitate, orientări religioase, politice sau sexuale. Avem dreptul să gândim şi să ne exprimăm opinia liber, aşa că suntem învăţaţi să dezbatem coerent probleme de actualitate şi să ne argumentăm ideile cu subiect şi predicat.

Dar poate societatea nu vrea asta de la noi. Poate nişte adolescenţi cu capul pe umeri nu sunt de dorit. E mai simplu să continuăm tradiţia Evului Mediu, să ne uităm urât la oricine-i diferit, să fim o masă de ignoranţi aroganţi. În jurul nostru se-ntâmplă atâtea lucruri, dar mai bine stăm cu punga pe cap, ne izbim de stâlpi şi ziduri, ne asfixiem cu propriile noastre preconcepţii. E normal să dăm cu piciorul în câini, dar rămânem stupefiaţi când oameni de acelaşi sex „îşi iubesc aproapele“.

Cosbuc iti scoate capul din cutie!

Noi vrem să credem în egalitate, vrem să fim civilizaţi, vrem să fim o generaţie mai bună. Pentru că nu toţi adolescenţii de azi scuipă seminţe în faţa blocului, pentru că unii mai ştiu să vorbească şi corect gramatical, pentru că sâmbăta în Coşbuc se poartă dezbaterile pe drepturile omului, fie el alb, negru, creştin ori musulman.

Recommended Articles

2 Comments

  1. Iti scoate capul din cutie si ti-l baga in fund…

    1. Da-mi argumente si poate-am sa te cred 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *