Curcubeul societatii

curcubeul societatii

de Ana-Maria Costache – redactor
foto: Ana Diaconu – seminarist foto

Există două tipuri de curcubeie. Unul frumos şi unul urât. Cu toţii îl ştim pe ăla frumos, ba chiar ne bucurăm când îl vedem. Este unul din cele mai frumoase şi mai aşteptate fenomene meteorologice, un fel de recompensă a naturii după o ploaie. Nu o să insist asupra lui. Indiferent de semnificaţii, cert este că ne face mare plăcere când vedem cerul împodobit cu o bandană aşa colorată.

Situaţia se schimbă în cazul curcubeului cel urât. Oamenii reuşesc să creeze un curcubeu terestru care nu provoacă nici o plăcere. Ei bine, oamenii vomită astfel de curcubeie în fiecare zi, la fel de colorate precum cele de pe cer.

În funcţie de stare, de reacţia a ceva ce se întâmplă în lumea asta, omul împroşcă cu câte o culoare din spectrul culorilor ROGVAIV. Să îl observăm pe Gigel într-o zi obişnuită din viaţa lui. Deşi se întâmplă destul de rar ca de-a lungul unei zile să treacă prin toate culorile ca să creeze curcubeul, de data asta Gigel poate.

Roşu e culoarea care apare în două situaţii: în drum spre şcoală sau serviciu, când Gigel este enervat în RATB, roşul apare imediat pe faţa lui. Ori începe să-i înjure pe necredincioşii care-i strică ziua, ori se înroşeşte de ruşine, asta dacă este mai timid. Tot în RATB, Gigel se înVerzeşte de la mirosul pe care aceiaşi necredincioşi îl emană. Dar ce să facă? Nu poate să coboare pentru că ar întârzia. Totuşi, dacă se hotărăşte să meargă pe jos pentru că are şi nasul limitele lui, evident, va întârzia. În momentul când ajunge la şcoală sau la serviciu, devine Galben de invidie să vadă cum colegii lui iau note mai mari sau sunt promovaţi, iar el este mustrat pentru întârziere. Pe parcursul zilei, inima i se face Albastră de tristeţe, amintindu-şi cum l-a părăsit Florica exact în ziua de Dragobete. Îi mai cumpărase şi un buchet de Violete. Cât despre Oranj, nu prea e folosit, cel puţin nu de Gigel care-i zice „portocaliu“. Se mai îmbracă din când în când cu o cămaşă oranj strident ca să iasă din mulţimea de copii trase la Indigo.

Aşadar, societatea asta nu e atât de gri pe cât se spune. E chiar mai colorată decât lumea circului, cu atâtea curcubeie de la care te dor ochii. E simplu: ai o zi faină, poate vezi vreun curcubeu frumos pe cer; dacă ai o zi nasoală, toate culorile curcubeului se vor amesteca, şi, pentru cei ce nu ştiu, o să iasă maron, deci o să ai o zi de rahat.

Recommended Articles

7 Comments

 1. culorile curcubeului amestecate = alb.
  imi place originalitatea articolului.

 2. Un mod deosebit de ingenios prin care ai abordat aceasta problema! Si poza deasemenea foarte buna!
  Felicitarile mele!:P

  1. Multumesc mult, Eddy >:D< .De acord cu tine, articolul e foarte bun din punct de vedere al creativitatii.
   Keep up the good work. 😛

 3. dana. naty e mai buna decat joey

  soooper tare articolul felicitari!>:D< ai fost foarte creativa:*

 4. Ana Maria Costache

  eu am incercat si da maron… plus ca e destul de ilogic ca din 7 colori sa iasa o non-culoare, mai ales alb. in orice caz, multumesc :d

  1. dupa 6 ani jumate de fizica iti zic eu ca lumina alba este alcatuita din culorile curcubeului. nici nu era nevoie sa incerci, e evident ca folosind acuarele nu are cum sa dea altceva decat maro. una este o lumina rosie ce se poate “amesteca” cu o lumina de alta culoare, si alta este o substanta de culoare rosie ce se poate amesteca cu o alta substanta, ne referim la lucruri total diferite.

 5. Colorat si adevarat articol! Sa fie tot mai multe de genul acesta! 🙂 Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *