Cafeaua pe cale de disparitie

Cafeaua pe cale de disparitie

Cafeaua pe cale de disparitie

de Elena Diana Tănase – redactor
foto: Cătălina Cosma – fotoreporter

Poate că până acum mulţi dintre noi nu au observat efectele încălzirii globale prea bine sau unii poate au observat. Nu s-au luat măsuri pentru a se putea combate încălzirea globală, doar câteva – de precauţie. Şi aşa multe specii de plante şi animale vor dispărea treptat, dar ce este cel mai important pentru marea majoritate a populaţiei de pe glob este dispariţia cafelei Arabica.

Din cauza schimbărilor climatice, specia de cafea cea mai consumată din lume, Arabica, ar putea dispărea din habitatul ei natural până în 2080. În lume se beau aproximativ 1,6 miliarde de căni de cafea pe zi.

Dispariţia se referă în general la plantele de cafea, Arabica, sălbatice. În timp ce cafeaua din cana fiecăruia dintre noi se prepară din planta de cafea domestică.

Există doar două tipuri principale de cafea cultivată – Arabica şi Robusta, dar există peste 125 de specii în sălbăticie.

Arabica este coloana vertebrală a industriei cafelei, potrivit Organizaţiei Internaţionale de Cafea, reprezentând 70% din producţia globală. Până în 2080, chiar şi în cel mai bun caz, două treimi din habitatele de creştere corespunzătoare vor dispărea, iar în cel mai rău caz, 100% dintre aceste zone aproape nu vor mai exista. Consecinţele au fost declanşate de un singur factor şi acela e schimbarea climatică.

S-a descoperit că plantele sălbatice de Arabica de pe Platoul Boma, din sudul Sudanului, erau într-o stare de sănătate destul de precară. Cercetătorii recomandă ca exemplarele de pe Platoul Boma să fie conservate în bănci de seminţe cât mai repede deoarece ele ar putea dispărea până în anul 2020.

Arabica creşte în zonele superioare de vegetaţie de pe munţii tropicali, iar când temperaturile încep să crească ele nu au unde să se adăpostească de căldură. Ea creşte şi se dezvoltă între anumite temperaturi, iar atunci când acestea cresc, scad şi condiţiile favorabile de creştere şi dezvoltare pentru plantele de cafea.

Pentru ca Arabica să poată supravieţui până în 2080 există locaţii-nucleu care se recomandă creşterii, iar aceste zone reprezintă obiectivele principale în vederea conservării. Conservarea a ajutat alte specii să evite dispariţia, aşa că cercetătorii sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul cafelei sălbatice.

Robusta, cealaltă specie de cafea cultivată, creşte la altitudini mai joase decât Arabica şi rezistă la temperaturi mai înalte. Este folosită în băuturile mai puternice cum ar fi espresso sau cafeaua turcească. Robusta este o cafea domesticită în secolul al XIX-lea ca răspuns la o epidemie a ruginirii frunzelor care a decimat culturile agricole de Arabica din sud-estul Asiei. Robusta are de două ori mai multă cafeină decât Arabica.

Cea mai mare parte a culturilor industriale de cafea provin din câteva plante luate din Etiopia în secolele XVII-XVIII, diversitatea genetică a plantelor cultivate fiind redusă.

Studiile au demonstrat că, atât soiurile sălbatice de cafea, cât şi cele cultivate, sunt vulnerabile chiar şi la cele mai mici schimbări de temperatură. În Etiopia, al treilea cel mai mare producător de cafea Arabica din lume, temperatura medie anuală a crescut cu 1,3° C din 1960.

 O schimbare de acest fel ar putea provoca un şoc economic, după petrol, cafeaua fiind a doua cea mai comercializată marfă la nivel mondial, iar industira aferentă acestui produs numărând aproximativ 26 de milioane de angajaţi.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *