Socialul de la pagina 5 – Ba, cum e cu timpul liber?


de Vladimir Pogonariu – redactor

Nu, nu e un articol despre timpul liber şi cum o ardem în timpul liber. Este un articol despre inexistenţa lui în ajunul BAC-ului. Nu în general, ci evident, în cazul meu. De ce?

Pentru că fiecare tratează problema asta dupa cum i se răsare. Unii se apucă de învăţat prin februarie-martie, aşa… Chipurile se bucură de clasa a XII-a. Alţii, mai speriaţi de bombe şi de părinţi, se apucă de învăţat din septembrie (şi tot de atunci încep să devină melancolici). Melancolici pentru că ajung la concluzia că timpul trece mult prea repede, că nu au făcut tot ce au vrut în liceu şi că… trebuie să înveţe.
Clasa a XII-a e uşoară – din punct de vedere al materiei predate, nu este cine ştie ce. Dar stresul te omoară. Gândul că săptămânile zboară, că examenul vine şi că tu nu ştii mai nimic te termină. Pe mine, cel puţin, da.

Nu este sănătos, ştiu… şi o şi simt. Cafeaua deja e indispensabilă dimineaţa, sucul de după şcoală deja e un moft pe care nu mi-l permit prea des. Cu două meditaţii pe săptămână, probleme în fiecare zi – pe lângă ce primesc la şcoală, şi părinţii care ţin să îţi reamintească în fiecare zi că eşti clasa a XII-a, nu prea îţi permiţi să ieşi la suc.

Dar deh, hai că nu e chiar aşa de negru dracul. Dacă ştii să îţi organizezi timpul şi să împaci şi capra şi varza, atunci ai timp de tot ce vrei tu. Totul e să nu te panichezi şi să nu dea lenea în tine. Dacă te-a lovit lenea, ăla eşti.

Oricum, toată povestea asta cu BAC-ul se reduce la facultatea pe care vrei o să urmezi, dacă vrei să o urmezi. Evident că, dacă vrei la o facultate unde se intră pe bază de examen şi medie la BAC (vezi Politehnică, Medicină, Arhitectură), o să înveti din timp. Dacă nu ai nevoie de nota de la BAC, o să te cam doară la ghetuţe. Cel puţin aşa văd eu lucrurile.

Iar ca să închei, pentru că mă aşteaptă ceva integrale, o să îmi permit să vă dau un sfat: Dacă nu sunteţi a XII-a încă, bucurati-vă de timpul liber şi încercaţi tot ce vreţi să încercaţi. În a XII-a nu este sigur că o să aveţi timp să mai faceţi ceva. Dar, oricum ar fi, Carpe Diem, frate! Apropo: cei mai mari, voi cum staţi cu pregătirea pentru BAC?

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *