Pour ou contre Eminescu?


Pour ou contre Eminescu?

de Mirona Crăciun – redactor

„Într-un fel, Eminescu e sfântul preacurat al ghiersului românesc. Din tumultul dramatic al vieţii lui s-a ales un Cruficicat.“ (Tudor Arghezi despre Mihai Eminescu)

Nu vreau să îi fur rubrica lui Mery, dar voi scrie aici o pledoarie pentru ceea ce numim un geniu al literaturii noastre (asta pentru a evita clişeul „luceafărul literaturii româneşti“).
Printre rândurile liceenilor, Eminescu nu e foarte popular. În clasa mea, cel puţin, când ne-am apucat de studiat „Luceafărul“, acum ceva timp, au fost câteva reacţii destul de urâte şi mulţi, mulţi au început să protesteze, zicând „De ce Eminescu, din nou? În clasele 5-8 am studiat numai asta!!!“

Ţin să le răspund tuturor celor care nu sunt de acord cu studierea poeziilor/ creaţiilor lui scurt şi la obiect: pentru că în gimnaziu, nicio scriere eminesciană nu se poate întoarce pe toate părţile şi interpreta corect.
Am lângă mine un volum liric ce cuprinde poeziile scrise în timpul vieţii sale şi post-mortem. Şi nu ştiu de unde să încep să vă sugerez ce să citiţi… Poate că multora dintre voi le va plăcea „Ai noştri tineri“, iar pentru cei mai romantici „Iubind în taină“; pentru cei ce caută simboluri ascunse ar merge să caute înţelesuri ascunse în simbolistica universală, cosmică, temporală sau chiar atemporală a poemelor sale.

Fie că citiţi cele 5 Scrisori, „Mortua est“ sau „Glossă“, eu cred că este imposibil să nu vă placă ceva din ceea ce a scris Eminescu. Nu căutaţi dulcegării şi romantisme duse la extrem, pentru dacă asta vreţi să găsiţi şi să criticaţi, asta veţi găsi şi nu veţi trece de stratul superficial.
În mod normal, asta e rubrica unde eu trebuie să recomand o carte. Însă în cazul lui Eminescu, vă sfătuiesc să citiţi tot ce vă pică în mână şi să încercaţi să înţelegeţi mesajul. Şi tuturor celor care judecă fără a pricepe…
„E uşor a scrie versuri
Când nimic nu ai a spune,
Înşirând cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.“

Recommended Articles

4 Comments

 1. Si eu am intalnit cativa oameni care se plang ca studiem din nou Eminescu la liceu, mi se pare super aiurea sa te plangi, lumea se plange mereu de tot ce avem de invatat in plus oricum. Mie mi se pare clar cel mai bun poet roman, stie sa-si exprime ideile ascunse ( care sunt descoperite la o analiza mai amanuntita), prin cuvinte/figuri de stil/imagini artistice extraordinare, iti face placere sa-i citesti poeziile, spre deosebire de Barbu, Arghezi, Bacovia si ceilalti, care nu zic ca nu ar fi genii, au si poeziile lor intelesuri ascunse si exprima unele adevaruri ale vietii, insa forma in care sunt imbracate aceste idei lasa mult de dorit, de ce sa folosesti mucegai, cadavre, sange si alte minuni, cand poti sa exprimi si altfel toate aceste lucruri, intelesul fiind acelasi? Ma rog, o data ce dau bacul la romana, nu o sa mai am de-a face cu ei, dar pe Eminescu tot continui sa il citesc de placere.

 2. Niciodata nu am comentat cand a fost vorba sa studiem un anumit scriitor la scoala.Toti scriu foarte frumos,si in special Eminescu.Intradevar poeziile lui sunt complicate.Si apropo imi place articolul.

 3. Ana Maria Costache

  “Ma rog, o data ce dau bacul la romana, nu o sa mai am de-a face cu ei, dar pe Eminescu tot continui sa il citesc de placere.”
  d-asta se spune ca noi, romanii, nu avem literatura romana. avem o literatura extrem de valoroasa. ceea ce se “preda” pana la sfarsitul liceului, pt porcaria de bac, este o nimica toata. nu asa intelegeti mucegaiul, poetul… ar trebui sa vi se insufle dorinta de a intelege fiecare cum vrea versurile, sa vi se ofere un context ca sa va fie mai usor… dar nu. si uite asa se creeaza forme fara fond pe banda rulanta, mai ceva ca stirile.

  1. Scriitori si poeti sunt multi si cu idei diverse, si gusturile oamenilor sunt la fel de diverse. Citesc in timpul liber ceea ce vreau si imi place, dar pana dau bacul trebuie sa citesc si ceea ce sunt obligata, si nu intotdeauna imi place.
   Tin sa te contrazic, ceea ce se preda pentru bac nu este o nimica toata, este destul de mult. O fi o nimica toata o data ajuns la 30-40 de ani cand ai mai multe carti citite, dar pana la 18 ani este destul de greu, avand in vedere ca mai avem si alte probleme pe cap, nu stam toata ziua cu cartile in brate citind, majoritatea (depinde de fiecare, evident). Cat despre intelesurile ascunse, normal ca ar trebui sa fie interpretate de fiecare in felul lui (trebuie sa tinem cont si la ceea ce se referea poetul, pentru a-l intelege, evident), insa unii nu vor nici sa citeasca poezia, daramite sa mai si gandeasca ce se ascunde sub versuri, plus ca predatul/a-i face pe copii sa inteleaga cum trebuie, tine de profesor in principal, apoi de programa, manual si alte chestii.
   Cat despre mine, care nu am nicio intentie in a ma axa pe literatura mai departe, ci pe matematica, nu pot decat sa invat pentru bac ceea ce vor ei, indiferent daca imi place sau nu imi place, pentru a lua o medie mare intrucat am nevoie pentru a intra la facultatea la care vreau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *